Detta gör Liberalerna för Sveriges årsrika

Äldreomsorgen ska vara präglad av trygghet, integritet och värdighet. Det skriver bland annat Barbro Westerholm (L).

Äldreomsorgen ska vara präglad av trygghet, integritet och värdighet. Det skriver bland annat Barbro Westerholm (L).

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-12-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gösta Johnsson skriver i sin replik (EK/ST 11/12) på vår debattartikel om äldreomsorgen att Liberalerna inte har gjort något för äldreomsorgen. Han kan inte ha mer fel än så. Liberalerna är det parti som länge och uthålligt drivit frågor för förbättringar för årsrika och äldreomsorg. 

I riksdagen strider vi för en politik som ser varje årsrik som en egen människa – inte en del utav ett kollektiv. Under alliansregeringen var dåvarande ansvarig minister en kristdemokrat, men vi förde in vår politik om äldreomsorg, våld- och övergrepp mot äldre, läkemedelsbehandling av äldre, tandvård för äldre, med mera. 

En viktig framgång för Liberalerna var när riksdagen 2013 antog den breda lagen mot åldersdiskriminering. Ansvarigt statsråd var Erik Ullenhag från Liberalerna och som drivit den frågan i många år. Liberalerna har under Januarisamarbetet säkrat stora tillskott till kommuner och regioner just för att förbättra omsorgen. Detta gjorde vi både innan och efter Coronapandemin slog till. 

I Region Sörmland kämpar vi för att inrätta äldrevårdcentraler och en egen linje in på våra akutmottagningar.

Lokalt i Eskilstuna strider vi för ökad grundbemanning, mer sociala aktiviteter för äldre, samarbete med frivilligorganisationer och att äldre inom hemtjänsten ska få varm färsk mat istället för kalla matlådor. I Flen driver vi att kommunen ska söka de statliga medlen till Äldreomsorgslyftet för att stärka kompetensen inom äldreomsorgen, men detta har styrande majoritet avstått ifrån. 

I Strängnäs har vi nyligen skrivit en motion om införande av en tjänst som äldreombudsman. Vi har gått till val på att 85+ ska kunna flytta till särskilt boende när de önskar utan kommunal bedömning.​ I Katrineholm strider vi för högre personaltäthet, minska genomsnittet av antal vårdare hos brukare inom hemtjänsten, högre krav på språkkunskaper bland personalen och fler sjuksköterskor. 

Oavsett var i landet du bor ska varje medborgare veta att där finns en äldreomsorg präglad av trygghet, integritet och värdighet. Liberalerna är ett parti som genom hela sin historia drivit frågor om förbättringar för våra äldsta. 

Barbro Westerholm
Talesperson för årsrika, riksdagsledamot (L)  

Lina Nordquist
Sjukvårdspolitisk talesperson, riksdagsledamot (L)  

Ewa Callhammar
Gruppledare i Sörmland (L) 

Stefan Krstic
Gruppledare i Eskilstuna (L) 

Björn Wahlund
Gruppledare i Katrineholm (L) 

Berit Hyllbrant
Gruppledare i Flen (L) 

Margaretha Furustrand
Gruppledare i Strängnäs (L)