Eskilstuna ska knäcka arbetslösheten också denna gång

Socialdemokraterna väljer att ta tag i problemen. Det visar historien och det visar den reformagenda som S-ledningen i Eskilstuna arbetar med.

Socialdemokraterna väljer att ta tag i problemen. Det visar historien och det visar den reformagenda som S-ledningen i Eskilstuna arbetar med.

Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Debatt2021-05-07 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fram till slutet av 1970-talet hade Eskilstuna genomgått årtionden av tillväxt. Men oljekrisen slog hårt mot många industristäder och i Eskilstuna blev smällen hårdare än för många andra kommuner. Många småföretag slogs ut av global konkurrens. Tusentals människor blev arbetslösa.

Därefter började en 20-årig period där människor flydde stan, sociala problem växte och arbetslösheten steg. Tomma lägenheter resulterade i en obefintlig byggsektor.

S-ledningen beslutade lägga fast en långsiktig strategi för att stärka Eskilstuna. Den inkluderade till exempel en växande högskola, beslut om att satsa på Svealandsbanan och ställa om E20 till motorväg, satsningar på industri och näringsliv, en uppryckning av stadsmiljön samt reformer för att stärka miljö- och klimatarbetet. Arbetslösheten vek och landade på en nivå som inte var mycket högre än riket i övrigt.

I och med finanskrisen 2008 tappade dock kommunen cirka 2000 jobb över nära en natt. Mest inom industrin. Det ledde till stora skillnader i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikes födda. Det tog oss tio år innan lika många åter hade ett jobb att gå till i Eskilstuna.

Eskilstuna har nu företag som växer och nya startar. Men näringslivet vittnar om att det är svårt att hitta rätt kompetens, trots tusentals arbetslösa. Utan gymnasieutbildning är steget in i arbetslivet långt. Därför är vår kommun offensiva med utbildningar för att få fler i arbete. Ett långsiktigt arbete från S-ledningen har gett staden ett universitet, bättre kommunikationer med tåg, stigande resultat i skolan och satsningar på välfärden. Kommunens aktiva arbete för att bryta bidragsberoende och boendesegregationen är viktiga steg för en bättre integration.

Vi skyller inte ifrån oss. Men vi inser att det kommer ta tid att knäcka arbetslösheten och i det arbetet kan man inte bortse ifrån att förutsättningarna är olika från kommun till kommun.

Socialdemokraterna väljer att ta tag i problemen. Det visar historien och det visar den reformagenda som S-ledningen i staden idag arbetar med. I detta nu arbetar dessutom Socialdemokraterna i flera olika arbetsgrupper med att utveckla ny sakpolitik på olika politikområden. Ett av dem är att knäcka arbetslösheten. Vi välkomna fler att delta i det arbetet i stället för att bekymrat stå vid sidan av och se på.


Åsa Kullgren (S)
Ordförande för Socialdemokraterna i Eskilstuna

Jimmy Jansson (S)
Kommunstyrelsens ordförande