Förstör inte Visholmen med ett hotellbygge

Låt Visholmen förbli ett rekreationsområde som passar Strängnäs historiska karaktär, skriver Veine Vedin.

Låt Visholmen förbli ett rekreationsområde som passar Strängnäs historiska karaktär, skriver Veine Vedin.

Foto: Johannes Ernstberger

Debatt2021-11-04 21:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gång på gång under flera års tid har Visholmens framtid diskuterats. Mer eller mindre uppseendeväckande förslag har vänts och vridits för att slutligen hamna i sopsäcken. Oftast lika bra så! I en insändare 20 september tar kommuninvånare Lennart Nilsson ett nytt tag i frågan och föreslår bland annat ett hotellbygge på holmen. Har för mig att eventuellt bygge av hotell varit aktuellt ett antal gånger tidigare och av olika anledningar förkastats. Nog om detta för stunden.

Visholmen utgör en viktig rekreationsmiljö främst för kommunens invånare(!). Under sommaren 2021 har nog besöksrekord slagits ett antal gånger. Det har vimlat av badande, lekande och motionerande människor som uppenbarligen funnit stor glädje i den naturliga miljön på Visholmen. Att bevara intrycket av småskalig miljö i paritet med Strängnäs bakgrund som historiskt, religiöst och kulturellt centrum bör återspeglas i miljöer där många människors vistas. 

Därför: Låt Visholmen även fortsättningsvis präglas av mälarnaturen med dess stränder, träd och grönytor. Fortsätt med de kvalitativa förbättringar av bryggor, bollplaner med mera som skett de senaste åren. Om vattenverket ska restaureras, gör det med varsamhet och skapa förutsättningar för kreativa verksamheter utan alltför stora investeringar. Kanske bör huvudbyggnaden kompletteras med någon form av sjöbodar (finns många intressanta exempel i andra städer) med utrymme för caféer och så vidare.

Däremot kräver Visholmen inga jätteprojekt, typ hotellbygge. Karaktären på holmen skulle förstöras, de naturliga promenaderna försvinna och en helt ny typ av användning där den nu naturliga miljön försämras.

Slutligen en aktuell iakttagelse: När kommer Strängnäs kommun att beordra ägarna till sommarens restaurang- och pubverksamhet att riva ner och städa bort de förfulande resterna av verksamheten sommaren 2021? På Visholmens bästa utsiktspunkter står inhägnader av lastpallar, sopsäckar och rostiga plåtväggar kvar, till allmän åsyn för alla förbipasserande. Ingen vacker syn!

Förhoppningsvis kommer alla goda krafter till slut att enas om allas vår Visholmen – Strängnäs viktigaste rekreationsområde!

Veine Vedin
Hundägare