Ge fler flickor ett liv i frihet

En flicka på väg till skolan i ett syriskt flyktingläger i Jordanien. 130 miljoner flickor i världen som inte går i skolan, skriver debattören.

En flicka på väg till skolan i ett syriskt flyktingläger i Jordanien. 130 miljoner flickor i världen som inte går i skolan, skriver debattören.

Foto: Reem Saad

Debatt2021-10-11 11:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

11 oktober. Kanske ett ganska intetsägande datum? En vecka efter bulldagen, då är väl ändå allt det intressanta och viktiga med oktober över, innan det är dags för Halloween? Jag skulle säga raka motsatsen. Dagen är en av de viktigaste på hela året. Det är nämligen Den internationella flickdagen. En dag som behövs eftersom under den tid det har tagit för dig att läsa detta har cirka tre flickor gifts bort i världen. En var tredje sekund, vilket resulterar i 30 000 flickor per dag. 

Att bli bortgift förändrar mycket i en ung flickas liv. Hon tas ofta ur skolan och kan på så sätt inte få en utbildning. I dag är det 130 miljoner flickor i världen som inte går i skolan. En utbildning är viktig för att förstå sina rättigheter och få möjligheten att bilda egna uppfattningar som kan hjälpa en att ta medvetna val. 

En flicka gifts ofta bort när hon får sin första mens, runt 12-14 års ålder. Då slutar hon räknas som ett barn och ses som någon som snart själv bör bli mamma. Detta har lett till att den vanligaste dödsorsaken för tonårsflickor är kopplade till graviditet och förlossningar. Att barnäktenskap upphör skulle minska spädbarns- och mödradödligheten globalt.

Flickor är dubbelt diskriminerade. De diskrimineras både för sin unga ålder och för att de är kvinnor. Flickor är väldigt utsatta och riskerar även att drabbas värre av kriser, som coronapandemin. Samhället ställde då om och många fler tillbringade sin tid hemma. Många kvinnor och flickor blev fast med sina förövare och utsattes för övergrepp. 

Många kanske tänker, ”Varför behöver vi en flickdag när vi har en kvinnodag?” Svaret är att många flickor aldrig ens får chansen att bli kvinnor. Flickor är extremt utsatta och dubbelt diskriminerade. Därför behövs en dag för att lägga extra fokus på dem. Om fler av oss blir uppmärksamma på dessa problem, kan det förhoppningsvis leda till förändring och att fler flickor får chansen att bli kvinnor.

Vad kan man göra för att hjälpa dessa flickor världen över? Dela med dig av information i sociala medier så att fakta kan nå fler personer. Plan International finns på sociala medier och lägger ut inlägg som är lätta att re-posta. Gör även din egen röst hörd! Läs på och våga prata om dessa problem. Det finns likasinnade människor där ute som kommer att stötta dig. Det kanske viktigaste man kan göra är att ge plats åt flickor. Ge dem chansen att prata ut om vad de går igenom eftersom de är experterna!

I dagens tempo kommer det att ta 135 år för att uppnå en jämställd värld. Jag vet inte hur ni känner men jag skulle vilja att vi och våra framtida barn skulle få uppleva en värld där vi alla har samma rättigheter, skyldigheter och är lika värda! Därför behövs vi, för att bidra till denna förändring!

Smilla Molin