Ge våra unga alternativ till en kriminell livsstil

Eskilstuna 21 oktober 2020 05:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har dödsskjutningen i Nyfors i färskt minne, liksom de senaste årens återkommande inslag om den alarmerande situationen i förskolan och uppgifter om våld och hot i flera av Eskilstunas grundskolor. Nyligen kunde vi också läsa i Eskilstuna-Kuriren om 12-åringar som går kriminellas ärenden.

Vi måste stoppa våldet!

På nationell nivå arbetar regeringen med bland annat skärpta straff riktat mot gängkriminaliteten, det är mycket bra. Men vi behöver också agera lokalt och förebygga. Majoritetens nedskärningar och brist på förebyggande insatser i Eskilstuna gör att skolan och samhället inte levererar det den ska. Det lämnar våra barn, unga och medarbetare i en omöjlig situation. Ungdomar hamnar i ett nedbrytande utanförskap.

Majoritetens (S, M och C) fokus ligger på åtgärder som bevakningskameror, ordning och reda, men än har vi inte sett att de åtgärderna lyckats stävja utvecklingen – tvärtom. Vi behöver ta fram hållbara lösningar, förebyggande insatser måste bli lika prioriterade som skärpta straff när vi mobiliserar för en ökad trygghet för alla.

För två år sedan föreslog vi i Miljöpartiet ett brett paket med lösningar för att vända utvecklingen. Nu upprepar vi våra förslag:

  Vi vill att Eskilstuna kommun ska etablera en kontakt med Fryshuset och Lugna gatan. Det behövs en extern aktör med lång erfarenhet som kan erbjuda ungdomar en meningsfull fritid och motverka ungdomskriminalitet. Lyckade etableringar har skett i till exempel Borlänge och Husby.

  Barn och unga behöver en trygg skolgång för att lyckas. Vi anser att skolan behöver en omstart och en långsiktig strategi. Vi vill öka samverkan för skolorna i Eskilstuna genom att tillsätta en skolkommission, där expertis från Förskoleupproret, socialtjänsten, Mälardalens högskola, polisen och lärarprofessionen samlas och får fritt mandat att komma med förslag gällande allt som rör skolorna och förskolorna.

  Vi vill också se en stark satsning på fältarbetare. Det måste finnas vuxen närvaro där barn och ungdomar vistas. Vi kan inte vänta på att situationen eskalerar ytterligare innan tillräckliga förebyggande insatser görs. 

Våra barn och ungas livsvillkor är för viktiga för att de ska lappas och lagas i efterhand, Jimmy Jansson (S), Jari Puustinen (M) och Mattias Stjerström (C). Var är era förslag?
 

Marielle Lahti och Linus Lakso
Gruppledare MP Eskilstuna


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Adventsdoppet som räddade båt på drift

Eskilstuna

Lastbil välte på E 20 – trafiken fick ledas om

Eskilstuna

Utökad distansundervisning på gymnasiet

Eskilstuna

Manliga rattfyllerister har fått sina domar

Eskilstuna

Coronaläget i Eskilstuna: "Klarar oss väldigt länge"

Visa fler