Gör det möjligt att pausa tjänstepensionen

Sverige 7 juli 2020 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tjänstepensionen börjar normalt att betalas ut vid 65 års ålder om man inte själv väljer en annan tidpunkt. Men i dag saknas det laglig möjlighet att pausa sin tjänstepension, vilket ställer till det för den som vill börja jobba igen.

Oavsett om Sverige befinner sig i en ekonomisk kris eller inte behöver uttaget av tjänstepensionen vara mer flexibelt. Det måste vara möjligt för den som har tjänstepension att pausa en påbörjad tjänstpensionsutbetalning, precis som det fritt går att pausa den allmänna pensionen från staten.

Det måste också vara ekonomiskt möjligt för den som vill att börja jobba igen, men nuvarande regelverk hindrar många. Den som har pension och lön som tillsammans överstiger 40 000 kronor måste betala statlig skatt på de sista tusenlapparna, vilket gör det olönsamt att ställa sig till arbetsmarknadens förfogande igen.

Behovet av en lagändring för att kunna pausa uttaget av tjänstepensionen har vi, som representerar anställda och arbetsgivare, fört fram ett flertal gånger. Riksdagens pensionsgrupp har uppmärksammat problemet och Riksrevisionen har rekommenderat regeringen att ta bort alla legala hinder för att stoppa eller ändra påbörjade utbetalningar. Vad mer ska till för att det ska ske en förändring?

Coronakrisen aktualiserar frågan ytterligare. Det är hög tid att regering och riksdag skyndsamt tar sitt ansvar och gör den enkla förändring i inkomstskattelagen som krävs. På kort sikt skulle en sådan enkel förändring bidra till den ekonomiska återhämtningen för Södermanland och hela landet. På längre sikt skulle det underlätta det som staten hela tiden uppmuntrar oss att göra: Jobba längre.


Ingvar Backle
Pensionsexpert på Svenskt Näringsliv

Dan Wallberg
Pensionsexpert på PTK

Tomas Carlsson
Pensionsexpert på Collectum 


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Berusad man hade sönder fönsterruta

Kultur och Nöje

First Aid Kit: "Vi är i en ny fas"

Friidrott

Så ska Duplantis över sex meter igen

Musik

Franska Trion släpper singel, album och bok

Hälsa och sjukvård

Coronahösten: Psykisk ohälsa på jobbet ökar

Visa fler