Håll koll på alkoholen i sommar

Sverige 11 juli 2020 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommaren är här och vi längtar efter att få vara lediga, koppla av och varva ner. För många väntar lata dagar i solen och välförtjänt återhämtning. Trots coronaviruset kommer många att ha socialt umgänge med vänner och familj. Även om det blir med viss distans.

Det kan bli för mycket alkohol under sommaren. Siffror från 2019 visar att vi dricker 50 procent mer alkohol under juli månad än i februari. Semestern är ett tillfälle att slappna av och återhämta sig. I en undersökning som IQ har gjort svarar nio av tio svenskar att de tror att det är vanligt att man dricker alkohol för att varva ner på semestern och fler än åtta av tio anser att det är vanligt att dricka alkohol för att minska stress. Men att dricka när man är stressad eller för att varva ner är ingen bra idé. 

Alkohol har en bedövande effekt som gör att vi tillfälligt känner oss lugnare och mer avslappnade, men det är bedrägligt och risken är stor att man på sikt mår sämre. Att konsumtionen går upp under sommarmånaderna är kanske inte så konstigt. Under semestern kan det bli fler tillfällen än vanligt då det serveras alkohol och för många är inte det ett problem. Men för en del kan drickandet resultera i nya vanor som kan vara svåra att bryta när hösten och vardagen kommer. Då kan det vara bra att stanna upp och reflektera. 

Juni var en mörk månad sett till antalet drunkningsolyckor och Svenska Livräddningssällskapet har larmat för att antalet omkomna kan bli rekordhögt i sommar. Sjöar, hav och bad hör sommaren till och denna sommar när många av oss inte reser iväg utan stannar i Sverige kommer fler att vara på sjön i hyrda eller nyinköpta båtar. Vi är ovana och med lite alkohol innanför västen kanske vi utsätter både oss själva och andra för onödiga risker. Fyra av tio som drunknar har alkohol i blodet. 

För alla är inte sommar synonymt med glädje, umgänge och lata dagar på stranden. Semestern kan också vara en period av ofrivillig ensamhet när timmar, dagar och veckor skapar utrymme för tankar som är tunga. Både Alkoholhjälpen och Mind har forum där många inlägg handlar om att sitta ensam, ibland med alkohol som det enda sällskapet.

Inför semestern vill jag dela med mig av fyra tips kopplat till alkohol:
1. Håll koll på ditt drickande. Bestäm hur mycket och hur ofta du tänker dricka alkohol och håll dig till det.
2. Föreslå aktiviteter som gör att ni rör på er och har trevligt tillsammans – kanske boule, krocket eller kubb. 
3. Duka fram generöst med olika alkoholfria drycker om du har gäster.
4. Bjud in vänner och kollegor som är ensamstående.

Karin Hagman
VD IQ

Karin Hagman

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Berusad man hade sönder fönsterruta

Friidrott

Så ska Duplantis över sex meter igen

Musik

Franska Trion släpper singel, album och bok

Hälsa och sjukvård

Coronahösten: Psykisk ohälsa på jobbet ökar

Brott & Straff

Misstänkt mord i Trelleborg

Visa fler