Kommunen kan göra mer för att bryta destruktiva normer

Det går att göra mycket mer för att se, hjälpa och skydda tjejer, kvinnor och barn som blivit våldsutsatta.

Det går att göra mycket mer för att se, hjälpa och skydda tjejer, kvinnor och barn som blivit våldsutsatta.

Foto: Johanna Rotebäck

Debatt2021-07-12 21:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem och våldet som drabbar tjejer och kvinnor måste få ett slut. Vi i Vänsterpartiet ser att kommunen har en nyckelroll både när det gäller det förebyggande arbetet och med att stötta de tjejer och kvinnor som är utsatta.

Vi har kämpat för att skolan ska jobba mycket mer förebyggande med barn och ungdomar. Pojkar och killar behöver i tidig ålder samtala om värderingar och hur man ska vara för att inte falla in i destruktiva maskulinitetsroller. Roller som i sin tur lätt kan leda till våld. Skolan är viktig, men självklart måste det även ske diskussioner hemma.

Tjejer tar mindre plats i skolan och samhället i stort. De behöver stöd med att få synas, samtidigt som de ska skyddas från att bli utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp. På högstadiet och gymnasiet finns idag Mentors in Violence Prevention, MVP, där det ges möjlighet för ungdomar att diskutera utifrån en särskild metod. Vi vill se ett liknande arbete på låg- och mellanstadiet. Förskolan arbetar redan idag normbrytande och med fokus på dessa frågor. Det arbetet behöver utvecklas och tas vidare när barnen börjar skolan.

Förbyggande arbete är en mycket viktig del för att nå jämställdhet och stoppa mäns våld mot kvinnor, men vi måste också ha ett arbete för att stödja de som blir utsatta. Pandemin har gjort att fler kvinnor och flickor lever i utsatthet och behöver stöd. Vi vill avsätta mer pengar till Ungdomsjouren Fria och Kvinnojouren MOA. Med sin kunskap står de för ett ovärderligt arbete i att stötta våldsutsatta kvinnor och unga tjejer.

Kvinnor i missbruk är en särskilt utsatt grupp. De lever ofta i en fruktansvärd tillvaro där de blir utnyttjade och utsatta för mäns våld. Det behövs ett särskilt boende för hemlösa kvinnor med missbruksproblematik, ett boende för enbart kvinnor.

Hedersrelaterat våld och förtryck måste stoppas och det är viktigt att man arbetar förebyggande och synliggör det. Vi vill att arbetet bedrivas inom kommunens arbete med mäns våld mot kvinnor, samtidigt är det nödvändigt att det lyfts i undervisning och dialog i skolan.

Helt grundläggande för att kunna stoppa mäns våld mot kvinnor är att stärka socialtjänsten både genom resurser och utbildning. Socialtjänsten behöver, gemensamt med polisen och andra aktörer, få ökade kunskaper i frågan. Det går att göra mycket mer genom att arbeta intensivt för att se, hjälpa och skydda tjejer, kvinnor och barn som blivit våldsutsatta.

Maria Chergui (V)
Gruppledare Eskilstuna

Jawad Zanganeh (V)
Ledamot Socialnämnden Eskilstuna