Kommunfastigheter vill höja hyrorna utan rimliga skäl

Hyrorna i bland annat kvarteret Vildsvinet i Eskilstuna riskerar att höjas kraftigt, skriver debattörerna.

Hyrorna i bland annat kvarteret Vildsvinet i Eskilstuna riskerar att höjas kraftigt, skriver debattörerna.

Foto: Peter Larsson

Debatt2022-02-07 21:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eskilstuna kommunfastigheter (K-fast) vill förhandla hyran i alla sina lägenheter i syfte att trycka upp hyresnivåerna med höjningar på mellan 10-20 procent. Detta utan att det görs några renoveringar alls. Det här kallas bruksvärderingar och i ett första steg är det kvarteren Stövaren och Vildsvinet, centralt belägna adresser i Eskilstuna, som ska förhandlas.

Förhandlingen av Stövaren blev klar i maj i år och slutade med hyreshöjningar på i snitt 13,6 procent för hyresgästerna. Nu vill K-fast fortsätta med att förhandla kvarteret Vildsvinet och hyresgästerna är oroliga för liknande hyreshöjningar. Vi har ett kommunalt bostadsbolag som pressar på för att höja hyrorna. Effekten kommer att bli att privata fastighetsägare också kan få upp hyresnivåerna.

Till detta kan vi lägga att behoven av renoveringar i miljonprogramslägenheter har varit stora de senaste åren. Stammar, kök och badrum behöver bytas och byggas om. K-fasts renoveringar leder ofta till kraftiga hyreshöjningar. Som i kvarteret Ostran där K-fast renoverat lägenheter med följden att många hyresgäster fått mer än 50 procent i hyreshöjning. Resultatet blir reovräkningar. Barnfamiljer som vräks. Pensionärer, som kanske levt hela sitt liv i ett bostadsområde, tvingas flytta. 

Dessutom försvann investeringsstödet till hyresrätter från årsskiftet med den borgerliga budget som röstades genom i riksdagen. Det var ett stöd som åtminstone höll nere hyrorna i nybyggda hyresrätter. Nu är risken stor att priserna skenar även där.

Beslut som riksdagen fattar kan inte Eskilstunas kommunpolitiker ta ansvar för men Eskilstunas majoritet måste ta ansvar för vad kommunens bostadsbolag gör. Varför vill Eskilstunas majoritet höja hyran för vanligt folk? Genom bruksvärderingar och genom renoveringar där man höjer standarden till nivåer långt ifrån vad hyresgästerna alltid vill ha och utan att ge alternativ? 

Hyresnivåerna riskerar att bli så höga att vanliga människor inte längre har råd att bo i Eskilstuna. Varför tar inte den politiska majoriteten sitt ansvar och hindrar kommunens bostadsbolag att driva på hyreshöjningarna? 

Hillevi Enblom och Monicka Larsson
Hyresgäster boende i kvarteret Stövaren

Bo Hall
Hyresgäst boende i kvarteret Vildsvinet

Peter Widén, Christin Lundkvist, Karl-Erik Kämpe och Sergio Quiñones
Hyresgäster boende i kvarteret Ostran

Marko Liikala, Åke Johansson, Linnéa Tillman, Yvonne Litzén och Mia Sjögren
Hyresgästföreningen Eskilstuna

Monica Andersson Jensen
Ordförande Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation