Köp inte ut alkohol till unga inför Halloween

Sverige 28 oktober 2020 05:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är höstlovstider och snart är det Halloween. Trots den pågående pandemin ser vi att unga på flera håll i landet ändå träffas och festar. Så lär det bli till Halloween också – i mindre eller större grupper – och inför festerna kommer även frågorna till kompisar eller föräldrar om att köpa ut alkohol.  

Vi vet att den vanligaste langaren är en ung person, till exempel ett syskon eller en kompis, men det förekommer även att föräldrar köper ut.

I en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av Systembolaget tror 4 av 10 i åldern 20-29 år att det är vanligt att deras vänner köper ut. Var femte (18 procent) i den åldersgruppen tycker också att det är mer okej att köpa ut vid högtider och lov.

Men varför köper man då ut? I undersökningen frågade vi om varför man tror att föräldrar respektive unga vuxna gör det. En anledning är menad omtanke. 71 procent av de tillfrågade i undersökningen svarar att anledningen till att föräldrar köper ut är för att man tror att det är mer tryggt än om någon annan skaffar fram alkoholen. Bland de som är 20-29 år anger 61 procent samma anledning för unga vuxna. 

En annan vanlig anledning som de tillfrågade angav för både unga vuxna och föräldrar (51 respektive 52 procent) är att man gör det för att man tror att de yngre ändå skulle få tag på alkohol. Men tyvärr utgår man då från en missuppfattning. Varannan 16-åring skulle faktiskt avstå från att skaffa alkohol på annat sätt om de fick nej från någon de känner – det visar uppgifter från CAN (Centralförbundet för Alkohol- och narkotikaupplysning). Ett nej har alltså en större betydelse än vad många tror. Och det där nejet behövs – av flera anledningar.

Berusade ungdomar löper ökad risk att drabbas av brott, övergrepp och olyckor. Ungdomars hjärnor tar mer skada av alkohol än vuxnas. Det finns också studier som visar att de som gör sin alkoholdebut tidigt har en högre alkoholkonsumtion i vuxen ålder.

I år finns dessutom ytterligare en riskfaktor – smittspridningen av coronaviruset. När det dricks alkohol glömmer många bort att hålla avstånd.

Föräldrar, men också äldre kompisar och syskon, är förebilder för de yngre. Ett nej minskar risken att tonåringen får tag på alkohol, och visar också att du bryr dig. Så är du en av dem som får frågan om att köpa ut inför Halloween – gör inte det. Ibland kan ett nej vara det finaste du kan ge. 


Magdalena Gerger
VD Systembolaget

Magdalena Gerger

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Adventsdoppet som räddade båt på drift

Eskilstuna

Strömavbrott i Eskilstuna drabbade många hushåll

Strängnäs

En poppis skola på hal is: "Kom och ha kul med oss"

Strängnäs

Man slagen i huvudet på fest – förd till sjukhus

Fotboll

IFK Göteborg säkrade allsvenskt kontrakt

Visa fler