Kundperspektivet viktigt vid försäljning av fjärrvärmen

Kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs, Jacob Högfeldt (M), svarar på Andreas Sjöberg, Vd Fastighetsägarna MittNord.

Kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs, Jacob Högfeldt (M), svarar på Andreas Sjöberg, Vd Fastighetsägarna MittNord.

Foto: John Henzlert

Debatt2020-12-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

12 december skriver Andreas Sjöberg, Vd Fastighetsägarna MittNord, i Eskilstuna-kuriren att det på sikt är en dålig idé att avyttra fjärrvärmen. Han menar att konsekvensen av en försäljning riskerar bli att priset på både elnät och fjärrvärme stiger, att framtida prishöjningar vid en försäljning är uppenbar i ett monopol där kunderna är oskyddade för prishöjningar.


Först ska det tydliggöras att elnätet inte innefattas av pågående avyttringsprocess av fjärrvärmerörelsen. Kundperspektivet som Andreas lyfter är en viktig aspekt och därför har vi i den här processen tagit fram en risk- och konsekvensanalys. Rapporten lades fram i sin helhet på kommunfullmäktige 14/12.

Enligt en prisjämförelse i senaste Nils Holgersson-rapporten har Strängnäs redan en fjärrvärmetariff som är 4,2 procent högre än genomsnittet i landet. Prishöjningarna för värme i kommunen har de senaste fem åren varit lägre än genomsnittet för närliggande kommuner. Åren 2018-2019 var priserna oförändrade medan priserna höjdes med tre procent år 2020. 


Historiskt har stora prishöjningar varit möjliga men med dagens möjligheter till alternativa uppvärmningslösningar med exempelvis bergvärme och värmepumpar minskar denna risk betydligt. Möjligheten till en större höjning av fjärrvärmepriserna, oavsett ägare, bedöms därför vara mycket begränsade då höjda priser skulle medföra både kundtapp och minskade volymer. Här gäller det att hitta rätt köpare som kan se hur en fjärrvärmerörelse kan effektiviseras.

Dessutom finns det möjlighet för kommunen att välja att fortsätta vara delägare och förhandla in klausuler som ger inflytande över prissättning i framtida aktieägaravtal.


Vi fortsätter att informera och stärka alla Kommunfullmäktiges ledamöters kunskap om Kraftvärmebranschen, dess fördelar, möjligheter, utmaningar och komplexitet. Målsättningen är att vi alla kan fatta ett klokt beslut i juni 2021.

Jacob Högfeldt (M)
Kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs kommun