Låt vindkraften bidra till regional utveckling

Vindkraft är framtiden, menar skribenten.

Vindkraft är framtiden, menar skribenten.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Debatt2020-12-18 05:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att överhuvudtaget bemöta falska och påhittade argument, från en organisation som kallar sig ”Motvind Sverige” (insändare 14/12) kan tyckas onödigt. Men låt gå för den här gången. Det kommer inte bli någon vana. 

För det första kan påpekas att vindkraften i Sverige i dag byggs helt utan subventioner. Vi tar det igen: vindkraften byggs helt på marknadsbaserade grunder. I Finland byggs dessutom havsbaserad vindkraft utan subventioner. Utvecklingen är snabb och det är viktigt att använda färska siffror. Tänk om någon år 1970 hade försökt beskriva statusen i rymdkapplöpningen med tre år gamla siffror? 

Att svenska och utländska kapitalägare investerar i vindkraft på svensk mark, ger oss en starkare nationell elförsörjning och goda förutsättningar för tillväxt. Precis som när Amazon bygger lager i Eskilstuna. 

Historiskt har alla kraftslag subventionerats. Även vattenkraften, värmeverken och kärnkraften. Och för den som undrar om nivåerna: År 2015 var subventionen till förnybart cirka 50 kronor påslag på elräkningen för den som använde 2000 kilowattimmar (kWh) om året. De subventionerna gick då även till kraftvärmeverk med biobränsle, som värmeverket i Eskilstuna, och till renovering av vattenkraftstationer, som det i Torshälla samt bygget av Sveriges första solcellspark i megawatt-storlek öster om Kjula. 

För det andra är industrin kring gröna produkter i regel bäst i klassen på hållbarhet. Helt enkelt för att de möter högre moraliska krav från kritisk omvärld än vad som är regel för konventionella, fossila produkter. Det är inget problem med en moralisk debatt om råvaruförsörjning, bara alternativen jämförs rättvist.

Slutligen: Vindkraftverk uppvisar en sällsynt god livscykelprestanda. De betalar tillbaka hela sin koldioxidskuld på ungefär ett kvartal i drift. Projekt som CemZero för utsläppsfri cement, Hybrit för fossilfritt stål och svenska vindkraftstorn av trä från Modvion kommer göra prestandan ännu bättre. 

Att det uppstår konflikter mellan samhällsbyggande å ena sidan och enskilda människor å andra sidan är beklagligt och sorgligt. Vindkraftbranschen verkar till exempel för att fastighetsskatten från verken ska vara lokal i stället för nationell. Att Försvarsmakten säger generellt nej i närheten av sina verksamhetsytor leder också till att konflikterna mellan andra intressen ökar. 

Modern teknik måste få bidra i samhällsbygget och energisystemet. Genom en progressiv politik och utökade satsningar på infrastruktur för elektrifiering kan Sverige bli ett ännu bättre land. 


Daniel Kulin
Energiingenjör