M har sett till att fler barn i Flen får bra sommarlov

Genom ett nämndinitiativ på kommunstyrelsen föreslog vi att skjuta till medel, 750 000 kronor, för utökade sommarlovsaktiviteter, skriver Moderaterna.

Genom ett nämndinitiativ på kommunstyrelsen föreslog vi att skjuta till medel, 750 000 kronor, för utökade sommarlovsaktiviteter, skriver Moderaterna.

Foto: Mostphotos

Debatt2020-06-25 05:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har kunnat läsa i tidningen om hur sommarlovsaktiviteterna för barn och ungdomar i flera kommuner i år har blivit färre på grund av att regeringen dragit tillbaka det stöd som tidigare betalats ut till kommunerna.

Men vi moderater anser det angeläget att satsningen fortsätter under sommaren 2020. Erfarenheterna från tidigare års lovaktiviteter har uppnått goda resultat då en mångfald av aktiviteter inom idrott, skapande, kultur och friluftsliv i egen regi och i samverkan med föreningar och organisationer kostnadsfritt erbjudits.

Att det i år blir en annorlunda sommar på grund av pandemin har nog inte gått någon obemärkt förbi. Vilket ytterligare visar att behovet av ett aktivt sommarlov är större än någonsin! I Flens kommun ser vi moderater på allvar de konsekvenser som kan skapas av att många barn och ungdomar ska vara hemmavid nästan sysslolösa, hela sommaren.

Detta som ett resultat av att vår kommun också tidigare aviserat minskat erbjudande om sommarlovsaktiviteter. Alla barn har inte föräldrar som kan betala för aktiviteter eller semesterresor. Lovaktiviteterna ger möjligheter till att alla barn ska kunna delta i aktiviteter oavsett plånbok eller bakgrund. Det finns annars en oro för att sysslolösa barn och ungdomar hittar på destruktiva aktiviteter.

Moderaterna i Flen tog saken i egna händer när regeringen backar ur. Genom ett nämndinitiativ på kommunstyrelsen föreslog vi att skjuta till medel, 750 000 kronor, för utökade sommarlovsaktiviteter. Ett förslag som glädjande vann stor politisk enighet och vi har nu möjliggjort att verksamheterna kan göra ytterligare aktiviteter på sommarlovet för våra barn och ungdomar.

Kravet är att aktiviteterna ska vara kostnadsfria för barn och unga i åldrarna 6-20 år, ge stimulans och personlig utveckling, stimulera både flickors och pojkars deltagande, främja integration, skapa nya kontaktytor mellan barn med olika sociala bakgrund och samverkan med externa aktörer.


Lotta Finstorp (M)
Kultur- och idrottspolitisk talesperson

Emma Dahlin (M)
Oppositionsråd, Flens kommun