Man måste få skydda folk mot ovaccinerad vårdpersonal

Arbetsgivare bör ha rätt att bestämma att ovaccinerade anställda överlåter arbetsuppgifter till kollegor, anser Liberalerna.

Arbetsgivare bör ha rätt att bestämma att ovaccinerade anställda överlåter arbetsuppgifter till kollegor, anser Liberalerna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-10-08 21:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten slår nu fast att smitta sprids på äldreboenden via ovaccinerad personal. Det borde inte kunna hända. Människor med svår sjukdom eller stora omsorgsbehov, för tidigt födda spädbarn och små ovaccinerade barn kan inte välja bort vården eller omsorgen.

Liberalerna vill inte att någon ska ha arbetsuppgifter som utsätter andra för fara. Vi vill vi att arbetsgivare inom vård, omsorg, färdtjänst och LSS får uttalad rätt att bedöma om en ovaccinerad anställd bör överlåta arbetsuppgifter åt kollegor. Möjligheten att ställa det kravet där det verkligen behövs tror vi skulle göra livet tryggare för de som allra mest behöver trygghet.

Anställda som inte vaccinerar sig vet ofta inte hur viktig vaccinationen är. Vi vill att varje anställd ska kunna språket och förstå rutiner och skyddsutrustning. Varje anställd ska också få fortbildning för att vara trygg i sin yrkesroll. Det är oerhört viktigt att undersköterska nu blir en skyddad yrkestitel. Lika viktigt är det att de som utför patientnära omsorg som lägst har en sådan utbildning.

En del anställda har lurats att vaccinerna kan vara farliga. Många har påverkats via sociala medier utan att få en motbild från avsändare som arbetar med traditionell journalistisk metod. Risken är att desinformation och vilseledning till slut blir direkt farlig. Vi är rädda att just detta händer nu. Regeringen bör snarast inleda ett arbete för att i nära samarbete med branschen skapa ett nytt modernt mediestöd. Alternativa fakta motas bäst med verkliga fakta.

Vi hoppas och tror att människor i nära kontakt med utsatta personer vill skydda de individer de arbetar för, även med vaccination. Information, kunskap och kritiskt tänkande är avgörande för detta. Krav är inte vårt förstahandsval. Men ställda inför ett val mellan den friska anställdas och den sköra individens rättigheter och frihet, då väljer vi den mest utsattas sida.

Lina Nordquist
Sjukvårdspolitisk talesperson (L)

Ewa Callhammar
Gruppledare (L) Region Sörmland