Moderaternas budget prioriterar Sverige

Sverige 12 oktober 2020 05:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att trycka tillbaka arbetslösheten med ett stort jobbskatteavdrag och att bekämpa de svenska gängen – med danska straff. Det är huvudprioriteringarna i den budget Moderaterna presenterat. Regeringen och stödpartierna hade chansen att presentera en budget som på allvar tog tag i problemen. Men de valde i stället att lägga ihop sina önskelistor – och åstadkommer mer skada än nytta.

I vår budget återupprättas arbetslinjen i ersättningssystemen genom tydliga tidsgränser och ett bidragstak som gör att det aldrig lönar sig bättre att stapla bidrag, än att ta ett arbete, och den som invandrar till Sverige ska gradvis kvalificera sig till svenska bidragssystem. Ansträngning ska löna sig.

Med vårt förstärkta jobbskatteavdrag får över fem miljoner löntagare 400 till 550 kronor mer i plånboken varje månad. Vi tar också bort den klyfta i beskattning som regeringen i sin budget skapat mellan pensionärer och löntagare och stärker ekonomin för en genomsnittlig pensionär med 500 kronor.

Moderaterna satsar även mer på välfärden än regeringen. För Eskilstuna innebär det en förstärkning med 188 miljoner kronor. Men vi villkorar pengarna med ett skattehöjarstopp så att den kommun som trots tillskottet höjer skatten får sänkta statsbidrag. Höjda skatter ska inte få stoppa ekonomins återhämtning.

För att krossa gängen och återupprätta tryggheten föreslår vi åtgärder som fungerat i Danmark. Dubbla straff för gängkriminella, visitationszoner, ökad avlyssning och kameraövervakning, ett system med anonyma vittnen och att göra det straffbart att vara med i kriminella gäng – är några av förslagen.

Moderaterna värnar om skattebetalarnas pengar. Med tanke på de stora problem vi har att ta itu med på hemmaplan är det nödvändigt att minska biståndet. Samtidigt lånar vi 20 miljarder kronor mindre än regeringen – de pengarna utgör i stället en krisbuffert, så att åtgärder för att stötta jobb och sjukvård snabbt kan sättas in om smittspridningen förvärras och det akuta krisläget återvänder.

Bara genom en återgång till arbetslinjen och reformer för att varaktigt höja tillväxten kan vi säkerställa att resurserna till den gemensamma välfärden och tryggheten på sikt ökar. Moderaternas budget prioriterar Sverige.
 

Elisabeth Svantesson
Ekonomisk-politisk talesperson (M)

Lotta Finstorp
Riksdagsledamot, Sörmland M)

Jari Puustinen
Kommunalråd Eskilstuna (M)


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sörmland

Risk för halka när snöfall drar in över länet

Sport

Öberg tog överlägsen seger: "Betyder mycket"

Futsal

Skoftebyn kunde inte stoppa Strängnäs segertåg

Eskilstuna

Strömavbrott i Eskilstuna drabbade många hushåll

Strängnäs

En poppis skola på hal is: "Kom och ha kul med oss"

Visa fler