Region Sörmlands skattegåva till storföretagen

Södermanlands län 8 juli 2020 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att planera inför den kris som svept över världen i och med Coronautbrottet var omöjlig.  

Trots försiktighetsåtgärder har många drabbats. Vi har sett hur vård- och omsorgspersonal kämpat, hur de satt arbetet före allt, familj, ledighet och sig själva. Och än är inte kampen över. För allt detta arbete finns ingen eloge i världen så stor som vi vill ge dem!

Decennier av skattesänkningar och privatiseringar har gjort den svenska vården och krisberedskapen allt mer skör. Stödet för marknadslösningar i välfärden har störtdykt under Coronakrisen. Folk vill känna säkerhet, få en jämlik vård då de behöver den och få tillgång till mediciner när de krävs. Insikten att vi behöver en robust välfärd att lita på ökar.

Stödet för vårdpersonalen har nog aldrig varit så stort som nu. I våras kom förslaget upp om att Region Sörmland skulle ge en gåva till personalen utifrån riksdagens beslut om tillfällig skattefrihet för gåvor på 1000 kr till anställda. I pressmeddelandet den 7 maj och i de samtal som varit inför detta har det framgått att satsningen skulle leda till att medarbetare i regionen skulle få till exempel presentkort för att handla och därigenom stödja det lokala näringslivet. 

Samtalen har handlat om Sörmlands näringslivsutveckling. Vänsterpartiet stödjer fullt ut att det är en bra personalsatsning att både gynna medarbetarna samtidigt som de hårt drabbade företagarna i Sörmland kan få stöd i denna svåra kris.

I dagarna kom det glada mejlet ut till regionens anställda. De kunde hämta ut sitt presentkort i en digital portal och kunde sedan välja att handla på olika ställen exempel som nämndes var en världsledande snabbmatskedja, en världsomspännande musikdistributör, TV-kanaler, större vitvarubutiker, en stor online-klädkedja med flera.

Vi kan inte se att detta gynnar de Sörmländska företagarna och näringslivsutvecklingen i Sörmland. Skattemedel ska gå till det det är tänkt, sånt som främjar oss alla, till välfärden. Inte till att gynna storföretag. Det är förkastligt på alla sätt. Gåvan skulle bli något så bra och fint för både givare, mottagare och handlare. Men det blev en win-win situation som kom av sig, där storföretagen blev vinnare. 

Lotta Back
Gruppledare, Vänsterpartiet Region Sörmland

Tommy Fogelberg
Vice gruppledare, Vänsterpartiet Region Sörmland

Roja Mahmoudi
Ordinarie ledamot, Vänsterpartiet Region Sörmland

Thomas Selig
Ordinarie ledamot, Vänsterpartiet Region Sörmland

Elinor Sundén
Ordinarie ledamot, Vänsterpartiet Region Sörmland


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Berusad man hade sönder fönsterruta

Fotboll

Ryssholm om talangens besök i Feyenoord: "De är jätteintresserade"

Eskilstuna

Kommunens förklaring: Därför tas parkeringarna bort

Eskilstuna

M vill förlänga fri parkering i Eskilstuna

Skebokvarn

Kräftfisket igång – hittills verkar det lovande

Visa fler