Skapa en nationell betygstjänst för medborgarna

Vet du var dina gamla skolbetyg är?

Vet du var dina gamla skolbetyg är?

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2021-07-29 21:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vet du var dina gamla skolbetyg är?

På landets stadsarkiv förvaras skolbetygen från friskolor och kommunala skolor. Genom att kontakta sitt stadsarkiv kan en medborgare beställa en kopia av sitt skolbetyg, som kan användas vid ansökning till utbildningar och till jobb. Till Eskilstuna stadsarkiv inkommer cirka 110 beställningar på betygskopior i månaden och sammanlagt i hela Sverige uppskattningsvis 200 beställningar per dag. 

Om hanteringen tar för lång tid kan konsekvenserna bli att personer missar ansökningstider och därför lämnas utanför utbildning och arbetsmarknad.

I en tid när samhället talar stort om digitalisering och effektivisering har vi fortfarande många processer som är pappersbaserade och ineffektiva. Få processer visar detta så tydligt som hanteringen av betyg. 

När du tar studenten skapas ett pappersdokument av sammanställda resultat hämtade ur skolornas betygssystem. Pappersdokumentet skrivs under för hand av rektor i enlighet med skollagen och lämnas till eleven. En kopia av slutbetyget skickas efter några år till kommunens arkiv för framtida förvaring. 

Samtidigt som studenten får ett pappersdokument med betygsuppgifter skickar skolan över digitala betygsuppgifter till den nationella betygsdatabasen Beda som förvaltas av Universitets- och högskolerådet (UHR). Dessa uppgifter används när du ansöker till högre utbildningar och anses där och då ha tillräckligt högt bevisvärde trots att rektorns underskrift saknas. 

Men om du som privatperson ber om att få ta del av dina egna betygsuppgifter i Beda får du dessa hemskickade på papper med en stor röd text som anger: "GÄLLER EJ SOM BETYGSHANDLING". Privatpersoner kan alltså inte använda Beda såsom universiteten utan är hänvisade till stadsarkiven och de bevarade pappersbetygen.

Vid vissa stadsarkiv skannas betyget in så att uppgifterna än en gång är digitalt tillgängliga. Digitaliseringen kostar att bygga upp och förvalta men innebär kortare väntetid för medborgare. Andra kommuner får klara sig genom att bläddra i papper. Beroende på vilken kommun din skola låg i kommer din handläggningstid att variera. 

Vi undertecknande stadsarkiv ser här stora möjligheter till effektivisering och likabehandling och vill föreslå följande till regeringen: Ge UHR i uppdrag att skapa en nationell medborgarnära e-tjänst för beställning av betyg från gymnasium och Komvux, med utgångspunkt från uppgifterna i nationella betygsdatabasen Beda. Vem du än är och var du än bor ska du lika snabbt kunna få fram de betygsuppgifter du behöver. 

En nationell betygsdatabas i medborgarnas tjänst kan då bidra till ett likvärdigt och effektivt samhälle där alla har samma tillgång till sina betyg och därmed samma möjlighet att söka utbildningar och jobb. 

Karin Widholm
Eskilstuna stadsarkiv

Suzanne Sandberg
Malmö stadsarkiv

Ulrika Gustafsson
Västerås stadsarkiv

Sophia Hyden
Helsingborgs stadsarkiv