Stoppa nya företag för elsparkcyklar i Eskilstuna

Problemet med felparkerade elsparkcyklar behöver få en snabb lösning, menar Kristdemokraterna i Eskilstuna.

Problemet med felparkerade elsparkcyklar behöver få en snabb lösning, menar Kristdemokraterna i Eskilstuna.

Foto: Eva Jensen

Debatt2021-10-21 21:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att flytta felparkerade elsparkcyklar och låta företagen betala för att lösa ut dem löser inte Eskilstunas nuvarande problem med felparkerade elsparkcyklar. Eskilstuna kommun måste bli bättre som kravställare. 

S, M och C släppte in elsparkcykelföretagen i kommunen utan att ha en riskanalys eller tydliga krav just för att inte hamna i dagens situation. Ökad efterfrågan på elsparkcyklarna i Sverige och Eskilstuna har ökat företagens utbud och även antalet elsparkcyklar. Kristdemokraterna i Eskilstuna är positivt inställda till nya etablerade företag som väljer Eskilstuna för att driva sin verksamhet, samt för att ge Eskilstunaborna möjlighet att välja nya miljövänliga sätt att komma fram till jobb, skola och för att uträtta ärenden. 

Detta är bra, särskilt under pandemin men vi följer med oro den snabba tillväxten i Eskilstuna samtidigt som sparkcykelparkering är i stort sett helt oreglerad i Sverige och särskilt efter dödsolyckan i Västerås, när en man i 80-årsåldern avled efter att ha kört in i en elsparkcykel som stod på en cykelbana. 

Eskilstuna kommun borde ha signalerat tidigt och tydligt i samband med etableringen: Elsparkscykelbolaget kan förlora markupplåtelsetillståndet om avsiktsförklaring inte följs. 

Vi upplever att många är trötta på hur elsparkcyklarna står parkerade på olika platser i Eskilstuna. Ibland är de en fara för trafiken och ibland skapar de oro när en del kör för snabbt där det redan är trångt. Kristdemokraterna vill förebygga problem och olyckor innan någon av våra invånare kommer till skada. 

Innan ärendet blir polisiärt vill vi i vinter se körförbud av olika praktiska skäl såsom vädret, snöröjning och halkbekämpning. Vi vill även stoppa nya elsparkcykelföretags etableringar i Eskilstuna fram tills vi har konkreta direktiv och tydliga krav. Vi kräver omedelbart större samverkan mellan Eskilstuna kommun och elsparkcykeluthyrningsföretagen. Det är oerhört viktigt att tillsammans hitta permanenta och långsiktiga lösningar. 

Vi vill utreda möjligheten att de berörda företagen erbjuder sina kunder fasta, mobila parkeringsplatser i olika delar i kommunen, utifrån sina kunders körsträckor. Samt utveckla systemet i syfte att identifiera senaste kund kopplad till rätt eller felparkerat elsparkcykel. 

Man kan även kolla om det är möjligt att införa bonussystem för att locka deras kunder att parkera rätt. Vi ska inte sätta käppar i hjulen men vi kommer alltid ha Eskilstunabornas säkerhet och trygghet i centrum.

Bo Hellmark
Jonas Wulff
Tony Meshko
Susanne Henning Aihonen
KD Eskilstuna