Straffa inte de utsatta tiggarna med krav på tillstånd

Miljöpartiet i Eskilstuna kräver att kravet på tillstånd för passiv penningsinsamling tas bort, med anledning av att en kvinna har åtalats för brott mot bestämmelsen.

Miljöpartiet i Eskilstuna kräver att kravet på tillstånd för passiv penningsinsamling tas bort, med anledning av att en kvinna har åtalats för brott mot bestämmelsen.

Foto: Björn Lindgren / TT

Debatt2021-10-20 21:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”För första gången åtalas nu en person för att ha brutit mot ordningslagen genom att ha tiggt pengar i Eskilstuna utan tillstånd”. Så löd ingressen till den nyhet från SVT Sörmland (”Kvinna åtalas för att ha tiggt pengar utan tillstånd i Eskilstuna”, SVT Sörmland 20211004) som nyligen berättade om hur en kvinna tiggt pengar på Kungsgatan i centrala Eskilstuna, setts av en polisman och nu riskerar att betala 800 kronor i böter om hon fälls. 

Under ett antal år har vi sett en ökning av utsatta EU-medborgare som tvingas tigga för att få ihop sin försörjning på gator runt om i Sverige och så även i Eskilstuna. Frågan har också kommit upp till debatt i kommunfullmäktige och många är de som menar att det är bra att Eskilstuna har ett tillståndskrav för passiv insamling. Vi menar att det är helt fel väg att gå och vill att kravet på tillstånd ska tas bort i Eskilstunas ordningsföreskrifter. Vi har också som enda parti drivit frågan i kommunfullmäktige.

Människor tigger inte för att det är tillåtet utan för att de är tvungna. Att människor tvingas tigga för sin överlevnad och försörjning säger oss mycket om hur Sverige och Europa ser ut i dag. Det är en konsekvens av den brutala fattigdom som existerar i stora delar av Europa, och också av den rasism som gör att vissa drabbas mycket hårdare än andra och som stänger ute människor från arbete och försörjning. 

Det enda vi åstadkommer genom att hindra tiggeri är att förvärra utsattheten och flytta problemen. Vi har inte kunnat se någon skillnad i antalet tiggare sedan tillståndskravet infördes, däremot finns uppgifter från bland annat Stadsmissionen om att EU-migranterna numera är hårdare ansatta. Tillståndskravet ställer också stora krav på EU-migranterna gällande språkkunskaper och kännedom om samhället. 

Vi menar starkt att vi inte kan låta denna ökade utsatthet fortgå eller, ännu värre, eskalera. Trakasserier, våld, hot och sabotage mot en redan utsatt grupp hör inte hemma i ett civiliserat samhälle. Vi är medvetna om att fattigdom och utanförskap är svårt att hantera, men ett tillstånd för att be om hjälp är inte rätt väg att gå. Det enda vi åstadkommer genom att åtala en kvinna som sannolikt varken haft pengar att söka tillstånd eller kunskapen om hur hon ska gå till väga, är att straffa en människa för att vara utsatt. 

Marielle Lahti
Gruppledare MP Eskilstuna 

Linus Lakso
Gruppledare MP Eskilstuna