Vi ifrågasätter en försäljning av fjärrvärmen

Den politiska majoriteten i Strängnäs, S och M, tar steg för att sälja kommunens fjärrvärmerörelse. Kristdemokraterna och Liberalerna är inte imponerade av idén.

Den politiska majoriteten i Strängnäs, S och M, tar steg för att sälja kommunens fjärrvärmerörelse. Kristdemokraterna och Liberalerna är inte imponerade av idén.

Foto: Kristina Levin

Debatt2020-09-28 05:19
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommer en försäljning av fjärrvärmeverket ge pengar till idrott och kultur i Strängnäs kommun? Jacob Högfeldt påstår detta, 21 september, med majoriteten i ryggen.

En plats för boende, kultur, idrott och besök har vi, men självklart bör allt detta ständigt utvecklas vilket i sin tur ökar attraktionskraften. Bildning, utbildning och tillika äldreomsorg måste vi satsa ännu mer på.

Likaså nämns ”Invånarnyttan” flera gånger, både i artikeln av Jacob och i majoritetsförklaringen. Det är här vi alla ska se upp och reagera inför.

Vi frågar oss – L och KD samt många med oss – kommer en försäljning verkligen leda till Invånarnytta, det vill säga leda till invånarnas bästa långsiktigt?

Vårt ansvar som politiker är att se till att så sker, nämligen att ge våra medborgare och skattebetalare besked i god tid om innebörden av långsiktiga besluts konsekvenser. Hur drabbas kunden? Vilka risker finns, som exempelvis oseriösa och kapitalsvaga intressenter vid en eventuell försäljning?

Kan vi säkra en trygg framtid för våra invånare om tio år? Svaret är sannolikt nej! Allt detta och mer därtill måste komma till våra medborgares kännedom – deras röster måste höras i medborgardialoger och eller i någon annan form.

Ökar tryggheten hos kunden vid en försäljning? Troligtvis inte! Bevis på detta finns i andra kommuner. En långdragen process skapar dessutom oro. Beslut först i mitten av 2021!

I sammanhanget bör observeras att en missuppfattning är, hos många, att fjärrvärmeverket är en tärande del av SEVAB AB! Bokföringsmässigt kan så vara, men fjärrvärmeverket har levererat och levererar i dag ett stadigt kassaflöde till SEVAB AB samt kommunen och därmed kommer det invånarna till gagn.

Varför då sälja när vi ej kan trygga en långsiktig framtid för våra kunder och medborgare, idrott- och kultur-godispåsar och lockbeten till trots?

Fjärrvärmen är en av Strängnäs kommun bäst skötta, kassaflödegenerande och teknikbeprövade verksamheter. Låt oss alla djupgående ifrågasätta en försäljning av detsamma.


Catharina De Geer
Gruppledare (KD)

Margaretha Furustrand
Gruppledare (L)