"Äldre multisjuka är i stark beroendeställning"

Det kan inte nog poängteras att äldre multisjuka är i stark beroendeställning och har svårt att göra sina röster hörda. Skriver Arbetsgruppen för äldres liv och hälsa i Eskilstuna A-L Jonsson

Det kan inte nog poängteras att äldre multisjuka är i stark beroendeställning och har svårt att göra sina röster hörda. Skriver Arbetsgruppen för äldres liv och hälsa i Eskilstuna A-L Jonsson

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Insändare2020-06-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till nyhetsartikeln "Problem på äldreboende - personal slog brukare" publicerad den 13/6. 

Ett värdigt och respektfullt bemötande av äldre, har inget med antalet toaletter att göra. Det handlar om människosyn. Anställda som begår övergrepp skall hållas milslångt ifrån sköra äldre. De kan städa toaletterna. 
Vi vet att de flesta arbetar med stort och varmt hjärta, men i arbetsgrupper som är dysfunktionella så tystas oftast det goda. De får arbeta i ständig motvind. 
De övergrepp som belyses, är synnerligen allvarliga. Personalens uppgifter är inte att "uppfostra" de äldre. Trygghet säkerhet samt värdighet skall prägla den sista delen av livet. Omplacering av ej lämplig personal måste noga övervägas. Risken finns att problemen flyttas runt och som bekant brukar problem smitta. 
Hur som helst, så är det oacceptabelt att äldreomsorgen ser ut som den beskrivs.
Catarina Eriksson kommunal Öst uttalar 13/6 (EK) att det som hänt måste ses i ett större perspektiv. Att det är resultatet av många års nedskärningar. Vi delar den uppfattningen.
De mänskliga värdena måste väga tungt för styrande politiker när prioriteringar görs med våra skattemedel. Ett samhälles goda anseende, handlar om hur de mest behövande tas om hand.
Frågorna är många. 
Finns förutsättningarna för att utföra ett optimalt och gott arbete? Förstår alla innebörden i ordet värdegrund? Finns stöd i arbetet när behov uppstår? 
Som i alla andra yrken, så måste också kraven i äldreomsorgen vara kompetens och lämplighet samt viljan att arbeta med målgruppen äldre. 
Det kan inte nog poängteras att äldre multisjuka är i stark beroendeställning och har svårt att göra sina röster hörda.
Då måste vi som kan reagera!