Återuppta avtalen om gångbanorna!

Nu tvingas hundratals fastighetsägare jaga utförare eller överväga om de själva ska återuppta renhållningen - säkert med varierande resultat. Skriver Bo Karlsson Löfroth.

Nu tvingas hundratals fastighetsägare jaga utförare eller överväga om de själva ska återuppta renhållningen - säkert med varierande resultat. Skriver Bo Karlsson Löfroth.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Insändare2020-11-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunens beslut att inte längre erbjuda en samordnad upphandling av gångbanerenhållningen i Eskilstuna meddelades fastighetsägarna med motiveringen ”att det är en tjänst där kommunen konkurrerar med privata utförare". Detta stämmer inte då kommunen inte utför, utan bara upphandlar renhållningen.

Istället för att underlätta för fastighetsägare, kommunen själv och utförarna genom att kunna erbjuda avtal där en utförare kan få ansvar för ett större sammanhängande område, tvingas nu privata fastigheter, bostadsrätter, villaägare och kommunen själv, var och en för sig, försöka hitta utförare till sina trottoarsnuttar. Tidigare uppstyckning, då vissa fastighetsägare ej tecknat avtal, kommer nu att leda till ännu mera sönderhackade avsnitt när man ska försöka komma överens om vettiga avtal.

Tidigare utförare var inte intresserade av att ta över kommunens avtalsregister för att få till stånd avtal, vilket kan var förståeligt om de inte vill hålla på med en massa kundkontakter, anbud och avtal. Nu tvingas hundratals fastighetsägare jaga utförare eller överväga om de själva ska återuppta renhållningen - säkert med varierande resultat. Utan samordning kommer det att bli en mängd olika utförare, som far hit och dit. Det blir inte bra för effektivt, miljö eller ekonomi för vare sig fastighetsägare, kommun eller utförare och för de gående kommer det ofta ge sämre och senare röjning. Det finns också risk att äldre fastighetsägare med risk för hälsan nu försöker skotta själv.
Samordning är nödvändig och kommunen är den enda som kan sköta den. Fortsätt med det!