Att lägga locket på ger näring till rädsla

Det är fakta som att 3/4-delar av de äldre som vårdats på äldreboende/hemtjänst har avlidit av Covid 19 som skrämmer mig, skriver A-L Jonsson

Det är fakta som att 3/4-delar av de äldre som vårdats på äldreboende/hemtjänst har avlidit av Covid 19 som skrämmer mig, skriver A-L Jonsson

Foto: Hannah McKay/TT

Insändare2020-05-30 05:17
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till Greta Gustafsson Insändare 18/5 (kärringen mot strömmen)
Jag är glad över att du som jag och många experter inom området är eniga om, att äldres vård och omsorg är under all kritik. Du frågar mig vad jag är rädd för och om jag blir mindre rädd om jag vet var smittan finns? Min fullkomliga övertygelse är, att transparens och information är jätteviktig. Att lägga locket på ger näring till oro, rädsla och ångest. Därav min kritik i min insändare den 12/5 över hur bland annat sekretessen har hanterats i denna kris. 

Att uppfatta medias sakliga information som att "basunera" ut, här delar jag inte din uppfattning. Jag välkomnar medias bevakning i detta kaos. När 75 procent av de som dött i Sverige totalt i Covid 19 antingen bott på äldreboenden eller haft hemtjänst. Det är dessa fakta som skrämmer mig. Det ger mig många betänkligheter och dess värre har nu mina farhågor besannats. Du skriver att smittan finns överallt och kan drabba vem som helst, du har rätt i det. 

Nu är det dock så, att de svagaste och sköraste äldre har drabbats hårdast. Vi pigga äldre som klarar vårt liv utan hjälp och omsorg av samhället, har en större möjlighet att skydda oss. Den möjligheten är begränsad för att säga lika med noll för de äldre som är i behov av hjälp med allt för att överleva. 

Du skriver att det är tryggare att få sluta sitt liv med den personal man känner, istället för att citat "baxas" iväg till akuten. Jag är helt enig med dig, men med en viktig aspekt. Personalen inom omsorgen måste då ha, kunskap och goda förutsättningar för varje specifik arbetsuppgift. Inte minst i palliativ vård. 

Jag anser fortfarande att det finns en respektlöshet mot äldre och sköra, samt att information undanhålls. 

Att utkräva ansvar för enskilda styrande leder ingen vart, och att utse syndabockar gagnar ingen. Det som däremot lönar sig enligt min uppfattning, är att utreda vart alla brister finns. Därefter kavlar man upp ärmarna och åtgärdar problemen till denna tragedi.

Till sist Greta, är jag fortfarande rädd. För att referera till Yngve Gustafsson (läkare och professor i geriatrik).
Citat: Vi låter våra äldre dö i onödan och det gör mig ledsen och förbannad, men inte förvånad. (artikel från Eskilstuna kuriren 15/5)

Rättelse: I en tidigare version publicerade vi felaktig uppgift där det stod att 3/4-delar av de äldre som vårdats på äldreboende/hemtjänst har avlidit i Covid 19, vilket är missvisande. Korrekt är att 75 procent av de som dött i Sverige totalt i Covid 19 antingen bott på äldreboenden eller haft hemtjänst. 

Insändarredaktionen