Covid-19 – dagens ättestupa

Kostnaderna inom äldrevården dras alltid ner vid besparingar, är alltid för dyrt. Skriver Marita 87 i Strängnäs.

Kostnaderna inom äldrevården dras alltid ner vid besparingar, är alltid för dyrt. Skriver Marita 87 i Strängnäs.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2020-06-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är vi som är över de 70 förvånade? Inte alls, nejdå. Vi är bara en belastning som kostar och inte tillför något till vårt samhälle längre. Även vi som håller huvudet över vattenytan och klarar oss själva. Vi är i vägen i affärerna, sinkar upp köbildningen med våra kontanter i kassakön. Kostnaderna inom äldrevården dras alltid ner vid besparingar, är alltid för dyrt. 

Läste nyss att det kommit in nya effektiva larm till vissa boenden och därmed kunde det dras ner på nattpersonalen betydligt. Jisses! Hur många är dom inom nattpersonalen på varje avdelning i nutid? Har aldrig märkt att ett effektivt larm har rusat och bytt blöjor på en stackare som gjort ner sej.

Jobbade som sjukvårdsbiträde på olika sjukhus i Stockholm på 1950-talet. Visst var det dålig bemanning även då. Men vi sjukvårdsbiträden hade valt vårt yrke självmant. Idag puttas arbetslösa nykomlingar in, om det sen passar dem eller inte. Under 1950-talet var vi måna om patienternas värdighet i alla sammanhang. Vi vårdbiträden kände oss som medmänniskor och trivseln uppvägde den dåliga lönen. Med cirka 4000 tusen döda genom covid-19 på våra äldreboenden i landet bör det väl lätta något för den slutkörda personalen.

Hoppas att vi fortsätter sätta värde på den insats covid -19 personalen satsat sitt liv och sin hälsa på. Men om det nu vänder åt rätt håll kan vi vänta oss vad som helst. Plötsligt kan hela den lojala personalen bli beskyllda för att ha orsakat covid-19 spridningen på sina avdelningar. Det är en Besserwisser- fråga om vem som vet bäst och mest.