Dyrare stadsnät: Vad får jag för pengarna?

Insändarskribenten är kritisk till att stadsnätet i Eskilstuna bytt kommunikationsoperatör.

Insändarskribenten är kritisk till att stadsnätet i Eskilstuna bytt kommunikationsoperatör.

Foto: FREDRIK SANDBERG

Insändare2020-11-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är sedan några år en mycket nöjd kund till stadsnätet i Eskilstuna där vår villa har fiberanslutning. Fibra AB har varit den kommunikationsoperatör som kommunen anlitat fram till nu och Bahnhof har varit min tjänsteoperatör. Nu har Eskilstuna Energi och Miljö av någon anledning valt att avsluta samarbetet med Fibra och i stället har man valt IP-Only som ny kommunikationsoperatör. Som konsekvens av detta har månadskostnaden för min anslutning med hastigheten 100/100 Mbit/s ökat från 299 till 359 kronor i månaden med den nya kombinationen IP-Only och Bahnhof. Eftersom jag vet att IP-Only är det bredbandsbolag som fått i särklass flest anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) så är jag något förvånad och oroad över kommunens val. Googla på IP-Only och ARN så förstår ni säkert min oro. För att (om möjligt) stilla min oro så vill jag gärna att någon hos Eskilstuna Energi och Miljö som är ansvarig för beslutet svarar på följande tre frågor.

1) När min årskostnad nu ökar med 720 kronor (359x12-299x12) på grund av ert beslut så undrar jag vilket mervärde denna 20-procentiga kostnadshöjning ger mig? Jag har ju samma fiberanslutning, samma tjänst och samma hastighet som tidigare. Vad f-n får jag för pengarna? 

2) Fibra AB är ett bolag som ägs tillsammans av ett antal kommuner (kommunala bolag) i Mälardalen och där nu Eskilstuna valt att avveckla sitt ägande. IP-Only ägs av riskkapitalbolaget EQT och eftersom idén med sådana bolag normalt är att köpa, bygga upp värdet och sälja av bolag med god vinst så är jag förvånad över kommunens val av kommunikationsoperatör. Höjda priser och fokus endast på de mest lönsamma delarna är en ofta använd strategi hos riskkapitalbolagen för att höja bolagens värde. Varför valde Eskilstuna att anlita ett riskkapitalbolag  i stället för ett fortsatt kommunalt ägande?

3) Var de beslutande i Eskilstuna kommun medvetna om det dåliga rykte IP-Only har (med bl.a. rekord i antal anmälningar till ARN) när man valde denna kommunikationsoperatör och om svaret är ”ja” så undrar jag varför man ändå valde detta bolag?