"En ursäkt vore på sin plats – Eskilstuna kommun"

Kommunen har för länge sparat på elever med särskilda behov, men tillgänglig utbildning är en mänsklig rättighet. Skriver insändarskribenten.

Kommunen har för länge sparat på elever med särskilda behov, men tillgänglig utbildning är en mänsklig rättighet. Skriver insändarskribenten.

Foto: JESSICA GOW / TT

Insändare2020-07-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har det gått en tid sedan Högsta förvaltningsdomstolens dom i februari, som visade att det var fel att spara pengar på elever i behov av omfattande behov av särskilt stöd och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det blev en dyr besparing och kostsam nota som medfört flera års underskott i kommunens budget. Skollagen är tydlig och rak. Det kostar att tolka den fel. Kunskaperna i ekonomi och juridik verkar låga vid inom Barn och utbildningsförvaltningen. Eleverna är de som har fått betala för kompetensbristen.

Domen mot Eskilstuna kommun talar sitt tydliga språk, därför borde en förändring ha synts nu. Fortfarande saknas verkställande av domen, som skulle göra skillnad i elevernas skolgång och vardag. Istället presenterar Eskilstuna kommun fler besparingar. 

Kommunen har för länge sparat på elever med särskilda behov, men tillgänglig utbildning är en mänsklig rättighet. Besparingar i skolorna pågår. Elevassistenter söker nya jobb när skolor får sparkrav.
Utbildning av befolkningen kostar. Att låta bli kostar ännu mer. Bedriv undervisningen enligt skollagens krav om särskilt stöd och tidiga insatser. Allt annat slår hårt mot elevernas trygghet och studiero. Det ger sämre kvalitet i utbildningen, lägre resultat och en dålig arbetsmiljö.

Kommuns mål från april 2021, är att öka gymnasiebehörigheten och minska avhoppen från gymnasiet. Att flera elever tar studenten och enklare kan skaffa ett arbete, ökar skatteintäkterna för kommunen. Logiken med halverat stöd är därför obegriplig. 

Frågan kräver en förklaring.