ESEM svarar: Vi får ta betalt

När det är enkelt att sortera, blir mer material sorterat. Just därför införde vi färgsorteringen. Skriver Kent Briby, produktionschef återvinning Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

När det är enkelt att sortera, blir mer material sorterat. Just därför införde vi färgsorteringen. Skriver Kent Briby, produktionschef återvinning Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Foto: SEVAB

Insändare2020-10-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till ”Bara tillåtet att ta betalt för gröna påsar” publicerad 13/10.

Vi på Eskilstuna Energi och Miljö och SEVAB har ansvaret för att samla in och behandla övrigt hushållsavfall och matavfall. Utöver detta erbjuder vi servicen färgsortering så att villakunder kan sortera sina förpackningar, tidningar och textilier direkt i hemmet. 

Det är enligt reglerna att ta betalt för insamlingen av förpackningsavfall. Däremot ska behandlingen av förpackningarna inte debiteras kund, den kostnaden får vi ersättning för av Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI.

När det är enkelt att sortera, blir mer material sorterat. Just därför införde vi färgsorteringen. Vi har minskat det brännbara avfallet med 54 % sedan 2010. Det var alltså stora mängder förpackningar och tidningar som tidigare gick till förbränning, trots att förpackningsförordningen gällt sedan 1995. 

Vi vill göra det enkelt för våra kunder att hantera sitt avfall på rätt sätt. Färgsortering är ett resurssnålt sätt att göra det. I förhållande till mängden material vi samlar in och återvinner är påsarnas andel mindre än en procent. Färgsorteringssystemet är en klar vinst för miljön, trots användandet av plastpåsar.

Vi håller med Per Wedlin, varje invånare kan och ska bidra genom att minimera sitt avfall och matsvinn. Vår vision är att allt material som kan återvinnas ska återvinnas. Att noll mängd återvinningsbart material ska gå förlorat till förbränning på grund av felsortering eller felhantering. För att uppnå det krävs samarbete mellan invånare, insamlare, producenter och beslutsfattare.