Europaskolans inspark från en annan synvinkel

Insparken på Europaskolan har hamnat i blåsväder. För oss som är elever är insparken en vecka som är full av skratt, glädje och gemenskap. Skriver elever på Europaskolan.

Insparken på Europaskolan har hamnat i blåsväder. För oss som är elever är insparken en vecka som är full av skratt, glädje och gemenskap. Skriver elever på Europaskolan.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2020-10-01 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Insparken på Europaskolan har hamnat i blåsväder. För oss som är elever är insparken en vecka som är full av skratt, glädje och gemenskap. Det är intressant att vuxna påstår att detta är en vecka av grupptryck, press och hets. Vi som varit med vet att klassen svetsas samman under denna vecka och att skolledning alltid gör allt de kan för att vi som elever inte ska känna oss pressade eller stressade av uppdragen.

Skolledningen håller alltid ett öga på de uppdrag som ska genomföras och tar bort de som inte anses vara lämpliga. Det finns även ett brett utbud av olika uppdrag och utmaningar, det finns något för alla som vill vara med. Det ska även nämnas att alla inte behöver vara med. Det finns simpla uppdrag som att till exempel skriva en klasslåt. Uppdragen är inte "olämpliga" och "livsfarliga" som vissa vuxna verkar tro.

En sak vi undrar över är hur man endast ifrågasätter insparken på Europaskolan när nästintill alla gymnasieskolor i Sverige har någon form utav inspark. I Strängnäs har både Europaskolan och Thomasgymnasiet inspark och uppdragen är nästan identiska med varandra, men ändå ifrågasätts endast Europaskolans inspark. 

Vi respekterar att alla har olika värderingar och principer. Vi som själva varit med på insparken gjorde de uppdrag vi kände oss bekväma med och inte en enda person klagade på att någon var feg. Ni vuxna som inte varit med på insparken har inte sett den fantastiska stämning som är på skolan under denna vecka. Klasser klär ut sig, spelar musik och stämningen för hela skolan samman och inte bara de nya klasserna.