Fler behöver uppmuntras till hållbart resande

Färre parkeringsplatser behöver byggas visar en statlig utredning, enligt tf planchef på Eskilstuna kommun.

Färre parkeringsplatser behöver byggas visar en statlig utredning, enligt tf planchef på Eskilstuna kommun.

Foto: Jens Alvin

Insändare2021-07-08 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren Eskilstuna behöver parkeringsplatser.

Regeringen har i sin statliga utredning ”Stärkt planering för en hållbar utveckling” gett förslag på hur plan- och bygglagen kan ändras för att stärka hållbart resande. Som skribenten påtalar så är biltrafiken en av våra stora klimatutmaningar och ett av de områden som står för mest utsläpp. Därför har utredningen pekat på att vid nybyggnation behöver fler transportalternativ beaktas i planeringen. Det innebär inte att kravet på parkeringsplatser försvinner utan att färre parkeringsplatser behöver byggas (beroende på typ av bostäder och läge i staden). På så sätt kan bostäder bli billigare. Fler behöver också uppmuntras till hållbart resande genom andra transportlösningar.

Det här är inget nytt. De flesta stora kommuner planerar redan så sedan cirka 5 år tillbaka. Skillnaden är nu att om plan- och bygglagen ändras i enlighet med förslagen så blir det tydligare för alla som arbetar med stadsplaneringsfrågor/exploateringsfrågor.

Stadsbyggnadsförvaltningen som planerar stadens allmänna platser lägger stor vikt vid medborgares synpunkter och att det i alla högsta grader påverkar staden utformning. Ett exempel är synpunkter gällande Eskilstunas nya översiktsplan gällande transportkapitlet. Där har de flesta synpunkter handlat om hållbara transporter, vilket stämmer väl med utredningens inriktning.