Föraren friad från alla misstankar i tragisk viltolycka

Insändarskribenten  är kritisk till artikel i EK om den tragiska viltolyckan i Skogstorp den 10/7. Carina Nitz, tf ansvarig utgivare Sörmlands Media svarar på kritiken.

Insändarskribenten är kritisk till artikel i EK om den tragiska viltolyckan i Skogstorp den 10/7. Carina Nitz, tf ansvarig utgivare Sörmlands Media svarar på kritiken.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2021-07-22 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den tragiska viltolyckan i Skogstorp för drygt en vecka sedan. Hur kan EK hänga ut föraren som misstänkt för brott/rattonykterhet innan det slutgiltiga analyssvaret inkommit och offentliggjorts? Svaret på analysen visar ju nu inga som helst spår av alkohol eller droger och föraren är nu helt friad från alla misstankar om brott.
Skandal från både polisens sida men kanske främst från tidningen som publicerade en obekräftad misstanke. En stor ursäkt till den drabbade föraren och en förklaring till oss läsare är verkligen på plats.


Signatur: "Mycket frågande"

Direkt svar:

Hej och tack för din insändare. 

Viltolyckan i Skogstorp den 10 juli är verkligen tragisk och omständigheterna ytterst olyckliga. 

Tidningens rapportering kring händelsen och de misstankar om rattfylleri som polisen inledningsvis riktade mot föraren, byggde på de uppgifter som vi fått från polis- och åklagarmyndigheterna. 

När en person blir formellt anhållen, misstänkt för ett allvarligt brott, är det en nyhet av stort allmänt intresse. Att publicera uppgifter av det slaget ingår i vårt uppdrag att informera läsarna – även om det senare visar sig att polisen har fel.

I våra texter betonades dessutom att det var fråga om just misstankar och ingen har ”hängts ut” med namn och bild. 

Men självklart kräver en sådan publicering också att vi talar om när en person frias från misstankar.

Så fort vi fick besked om att det preliminära analyssvaret av förarens blodprov visade att denne inte varit påverkad av vare sig alkohol eller droger, gick vi ut med det i en artikel (måndag 12 juli). När sedan det definitiva svaret kom och föraren friades helt från alla misstankar om brott, publicerade vi ytterligare en artikel om det (fredag 16 juli).

Catarina Nitz, tf ansvarig utgivare Sörmlands Media