Historian upprepar sig i kyrkan

När arbetsmiljön i kyrkan blir ifrågasatt, blir man tyvärr inte förvånad. Skriver insändarskribenten.

När arbetsmiljön i kyrkan blir ifrågasatt, blir man tyvärr inte förvånad. Skriver insändarskribenten.

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2020-05-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När arbetsmiljön i kyrkan blir ifrågasatt, blir man tyvärr inte förvånad. Redan 2017 var ett fall uppe, då i Flens och Helgesta-Hyltinge församlingar, där biskopen sopade bokstavligt problemen under mattan.

Den 17 februari 2017, fick Flen och Helgesta-Hyltinge församlingar, Södermanlands län två beslut om föreläggande vite på 75´000 kr respektive 50´000 kr från Arbetsmiljöverket, som sedan Förvaltningsrätten, september 2018, jämkade till 40´000 kr samt 50´000 kronor. Detta beslut hänvisade till en inspektion, där det den 15 november 2016 avslöjades brister i församlingen. Arbetsmiljöverket ställde ett förändringskrav inför arbetet med arbetsmiljön.

 Arbetsutskottet och kyrkoherden har eget mandat, då kyrkorådet (Kr)genom delegationsordningen inte har någon bestämmanderätt alls? Väldigt märkligt förfarande kan man tycka. Vad blir då politikernas uppdrag, har inte dessa förtroendevalda tagit sitt uppdrag på allvar, eller har de på något vis blivit lurade att godkänna den delegationsordningen där de inte kan påverka besluten? 

Jag ser inget, jag hör inget, jag säger inget, alltså har inget hänt? Det värsta av allt, är ändå att arbetsutskottet både sett och hört om arbetsmiljöns brister och behov av hjälp, flera möten har hållits, där personal uttryckt sin oro, men så länge styrning och ledning, varken vill eller kan, göra något åt saken, är situationen låst. Även i kontakt med kontraktsprost samt biskop, visar bara att hierarkin håller varandra om ryggen, där ingen vågar eller vill ta tag i huvudproblemet, nämligen att herden inte är en bra ledare för sin församling. 

Faktiskt så blev till slut kyrkoherden erbjuden tjänst i en annan församling, men det styrande kyrkorådet sitter kvar med ett kyrkoråd som inte har någon bestämmanderätt alls? Församlingsborna som faktiskt står utan information, får istället en höjning av kyrkoavgiften till totalt 96´öre. 

Kyrkan glömmer sin egen historia, sin egen Kristus, Jesus som drog ut månglarna ur templet och som vägrade låta sin kyrka, sitt tempel, drivas av några vinstintressen, ändå glömmer Flen, Helgesta-Hyltinge församling, bort sin egen bibel och har för länge sedan glömt bort att vara en kyrka. Och detta verkar nu också hända i Eskilstuna pastorat. Vem blir förvånad?