Hitta glädje i vardagen

Poängen här är att vi ska lära oss uppskatta alla mindre spektakulära händelser och ting omkring oss. Och stanna upp och börja fundera över de positiva signalerna, skriver S.G.Daun.

Poängen här är att vi ska lära oss uppskatta alla mindre spektakulära händelser och ting omkring oss. Och stanna upp och börja fundera över de positiva signalerna, skriver S.G.Daun.

Foto: Pawel Flato/TT

Insändare2021-07-27 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett av de bästa sätten att undvika sjukdom är glädje! Den är ofta ett bra sätt att både bota och undvika de mest fasansfulla tillstånd. Problemet är att hitta dit. Den kommer ju sällan bara för att man behöver den. Men oddsen förbättras om man söker den.

Listan kan ju bli lång på allt man bör undvika och allt man bör göra. Och eftersom vi endast rår över en ganska begränsad del av vår tillvaro, så behöver vi kanske hjälp för att hitta den. Men mycket hänger på vår egen vilja och strävan.

En möjlighet att fokusera på är vad man bör undvika. Som filosofen Schopenhauer sa:” Lycka är bara ett upphörande av olycka”. Men det kan ju inte alltid kanske vara så enkelt. Men fundera gärna över spanjoren Calderon de la Barcas dikt: (1600- talet): ”Vad är livet? En illusion, en skugga, en fiktion, och det allra bästa är litet, för hela livet är en dröm och drömmarna är drömmar.”

Ja visst är det så, det allra bästa är litet, det vill säga sällsynt att vi märker eller noterar. Poängen här är att vi ska lära oss uppskatta alla mindre spektakulära händelser och ting omkring oss. Och stanna upp och börja fundera över de positiva signalerna. Som när syrenerna slår ut och änderna får ungar. Stararnas vackra drillar på våren. Att du fick njuta av en god middag i trevligt sällskap. Att du inte drabbats av det du befarat. Att du klarar dig själv i livet. Och så vidare-. Komplettera gärna media-nyheternas dystra budskap med något som du tycker om.

Som sagt, om vi lyckas finna de små glädjeämnena i vår oförutsägbara tillvaro, så ökar också chansen att lyckan infinner sig oftare.