Hyreskostnaden på Thomasgymnasiet väcker frågor

Jag tycker det är dags för politikerna att redovisa hela avtalet i detalj så vi kommuninnevånare får en korrekt bild av hyreskostnaden för gymnasieskolan!
Skriver Leif Andersson.

Jag tycker det är dags för politikerna att redovisa hela avtalet i detalj så vi kommuninnevånare får en korrekt bild av hyreskostnaden för gymnasieskolan! Skriver Leif Andersson.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2020-09-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Torsdagen (27/8) kunde jag läsa den glädjande nyheten i Strengnäs Tidning att den politiska majoriteten i Strängnäs beslutat att bibehålla Thomasgymnasiet på sin nuvarande plats i Eldsundsområdet. Man hade lyckats förhandla fram ett femtonårigt hyresavtal som sänker hyran med 16 miljoner kronor per år, vilket skulle ge en total besparing på 176 miljoner kronor fram till år 2035. Det är bara att erkänna att det var rätt att starta utredningen om alternativ placering av gymnasiet. Det har tydligen satt press på hyresvärden. Den miljon utredningen kostat tycks vara värt priset. Nu är det bara att hoppas att beslutet får stöd av kommunfullmäktige vid det planerade mötet den 28:e september. 

Det är ändå två saker som bekymrar mig i nuläget. För det första tvivlar jag starkt på den nuvarande rektorns förmåga att utveckla verksamheten på Thomasgymnasiet i positiv riktning. I intervjun som publicerades i tidningen med honom skickar han ut helt fel signaler. Han uttrycker stor besvikelse för att det inte blir någon flytt av verksamheten och därmed diskvalificerar han sig själv som den framtida ledaren för skolan.

För det andra framkom det i dagens tidning (31/8) att det nya hyresavtalet innebär att kommunen skall avstå 2000 m2 lokalyta. Vad är det för lokaler? Vad används dessa till idag? Kan man göra sig av med så stora ytor utan att det får några negativa effekter på den pedagogiska verksamheten? Med en sådan stor reduktion av lokalyta kan man fråga sig om kommunen fått någon hyresreduktion? Vad är hyreskostnaden per kvadratmeter i det gamla avtalet jämfört med det nya? Jag tycker det är dags för politikerna att redovisa hela avtalet i detalj så vi kommuninnevånare får en korrekt bild av hyreskostnaden för gymnasieskolan!