Totalförbud mot fyrverkerier och smällare

Totalförbjud fyrverkerier och smällare skriver Monica Olsson.

Totalförbjud fyrverkerier och smällare skriver Monica Olsson.

Foto: TT

Insändare2021-01-07 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Eskilstuna kommun krävs det tillstånd av polisen att använda fyrverkerier och andra pyrotekniska varor inom tätbebyggt område eller där det är mycket folk all annan tid än mellan 23.00 den 31 december och 00.30 den 1 januari. Trots detta förbud pågick otaliga aktiviteter med pyrotekniska varor flera dagar innan ovan nämnd tidsangivelse. Enligt Eskilstuna Kurirens rapporter avfyrades smällare och fyrverkerier i livsmedelsaffär, på bussen och mot blåsljuspersonal. På själva nyårsnatten fick polisen in 115 ärenden varav de flesta handlade om fyrverkerier och smällare. 

I centrala Eskilstuna smälldes det febrilt och okontrollerat under nyårsdygnet. Fyrverkerier och smällare sköts överallt och enligt eget bevittnade helt omdömeslöst. Jag såg ett hushåll kasta smällare och raketer från en balkong ut mot en gård där det passerade människor. Trots pandemiläget vallfärdade människor till central Eskilstuna för att vid midnatt skjuta raketer. Det var inte festligt – det var otäckt. 

Förutom att husdjur och vilda djur lider av smällare och fyrverkerier, att de är miljöförstörande och orsakar bränder och personskador har enligt medierapporter fyrverkerier och andra pyrotekniska varor varit ett stort bekymmer för vår ordningsmakt, och övrig blåljuspersonal, över hela Sverige i år – både före nyårsnatten och under. För att stödja politiker som arbetar för ett totalförbud kan du skriva under namninsamlingen som finns på nätet under skrivunder.com: Stoppa fyrverkerier för privatpersoner.