Irrläror från vänster!

Det är inte lag om valfrihetssystem, LOV som är ”ineffektiv och sänker kvaliteten”. Det är hur den tillämpas. Skriver Lennart Nilsson Kommuninvånare i Strängnäs.

Det är inte lag om valfrihetssystem, LOV som är ”ineffektiv och sänker kvaliteten”. Det är hur den tillämpas. Skriver Lennart Nilsson Kommuninvånare i Strängnäs.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2021-02-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Strengnäs Tidning 13/2 reagerar Aronsson (V) på min insändare 6/2. Aronsson skriver under rubriken, ”LOV är ineffektivt och sänker kvaliteten”. 

Det är inte lag om valfrihetssystem, LOV som är ”ineffektiv och sänker kvaliteten”. Det är hur den tillämpas.

Lagen säger: ”Den upphandlande myndigheten ska iaktta principerna om öppenhet, ömsesidigt erkännande och proportionalitet när den tillämpar valfrihetssystem.”

I Strängnäs har den upphandlande myndigheten, kommunen, representerats av en socialnämnd med socialdemokratiska ordföranden, vilka kämpade emot ett införande av LOV och senare offentligt uttalat att man vill att äldreomsorgen ska skötas enbart av kommunen. Det är inte att följa lagens intentioner.

Tillväxt av privat verksamhet bör medföra kostnadssänkande personalförändringar inom Socialkontoret, vilket har påtalats av konsultutredning. Det finns alltså ett gemensamt intresse för tjänstemän och (S) att inte stödja och underlätta privat hemtjänst.

Ett hemtjänstföretag tvingas nu lägga ner och Aronsson spekulerar vilt om brister i verksamheten, vilket det inte finns minsta bevis för. Enligt tidningsintervju har de gamla haft det bra och personal trivts. Underlag för IVO:s beslut om att neka fortsatt tillstånd har endast varit av ekonomisk art och enligt socialnämndens ordförande finns inget att anmärka på kvalitén på bolagets omsorg.

Nedläggningen som innebär oro för berörda, samt ökade kostnader för kommunen kunde med stor sannolikhet ha undvikits om ansvariga S-politiker visat intresse i ett tidigare skede.