Kommunen betämmer inte över hastighetskameror

Det är inte kommunen som bestämmer över var hastighetskameror ska sättas upp. Utan det är polisen, trafikverket och åklagarmyndigheten. Skriver 
Linus Anderssonpå Stadsbyggnadsförvaltningen.

Det är inte kommunen som bestämmer över var hastighetskameror ska sättas upp. Utan det är polisen, trafikverket och åklagarmyndigheten. Skriver Linus Anderssonpå Stadsbyggnadsförvaltningen.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Insändare2020-06-25 05:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Sätt upp fartkamera på Västeråsvägen" publicerad 17 juni.

Hej! Det är inte kommunen som bestämmer över var hastighetskameror ska sättas upp. Utan det är polisen, trafikverket och åklagarmyndigheten. För att få sätta upp en kamera måste flera kriterier uppfyllas. Ett av kriterierna är att medelhastigheten ska ligga på eller över fem kilometer per timme på den aktuella sträckan. Våra hastighetsmätningar på Västeråsvägen visar att medelhastigheten inte överskrider kriteriet om fem kilometer per timme eller mer. Även om kriteriet skulle uppfyllas så är fartkameror dyra i inköp och medför ökade kostnader för drift och underhåll.

 I nuläget prioriterar stadsbyggnadsförvaltningen andra åtgärder som är mer kostnadseffektiva. Det gör vi exempelvis genom att bygga upphöjda passager och cykelöverfarter.  Åtgärderna bidrar till att öka trafiksäkerhet för cyklister och sänker hastigheten för bilister. Hastighetsövervakning är polisens uppdrag.

Det är tjänstepersoner på kommunen som tar fram förslag på åtgärder utifrån de mål och inriktningar Eskilstuna kommun har. Investeringarna beslutas sen av politiker i Stadsbyggnadsnämnden, men politikerna har också möjlighet att komma med egna förslag.

 Syftet med skyltarna är att uppmärksamma, vägleda och informera cyklister och andra trafikanter.  Skyltarna visar hur lång tid det tar att cykla till olika stadsdelar och till de centrala delarna av Eskilstuna. Många gånger går det snabbare att cykla än att åka bil. Vilket vi vill göra fler uppmärksamma på.