Kritik av planerad bebyggelse intill Holmberget

Anlita kompetenta arkitekter och låt dem arbeta utan krav på x antal lägenheter, skriver Conny Johansson, Torshälla

Anlita kompetenta arkitekter och låt dem arbeta utan krav på x antal lägenheter, skriver Conny Johansson, Torshälla

Foto: Anne-Lie Andersson

Insändare2021-10-25 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har läst i Eskilstuna-Kuriren om planerad nybyggnation på gamla Shell-tomten vid infarten till Torshälla och instämmer till fullo i den kritik som medborgare framfört. Sedan dess har jag också tagit del av artikel i Torshälla Runt-nr 4 och flera dokument på kommunens hemsida. Under bland annat rubrikerna Stadsutveckling och Arkitekturprogram mm har jag tagit del av planerna för Kapellbacken, Torshälla hamn och Holmberget mm. 

Den planerade 5-våningsbyggnaden mot Eskilstunavägen är för "stor och dominerande" och ligger på tok för nära vägen. Att överhuvud taget komma på tanken att hugga ner de vackra befintliga träd som står intill vägen och förstöra vyn mot den vackra gamla bebyggelsen (Gröna Villan och intilliggande hus ner mot ån) nedanför Holmberget, är märklig. Det måste finnas mycket bättre alternativ till bebyggelse på tomten. Mellan eventuellt nya bostäder och Holmberget kunde det vara trevligt med till exempel minigolfbana, glass-/fika-kiosk, grönytor, parkbänkar och något ytterligare konstverk.

Det har sagts att infarten från Eskilstuna skall göras vackrare. Det nu liggande förslaget liksom tidigare relativt nya byggnader (Coop/fd Netto, och restaurangbyggnaden på andra sidan av infartsgatan) gör det motsatta. Anlita kompetenta arkitekter och låt dem arbeta utan krav på x antal lägenheter. Låt dem istället få fria händer att ge förslag till optimalt nyttjande av tomten och ett mindre antal byggnader som harmoniserar med äldre, intilliggande befintlig bebyggelse.                                 

Planera för fler bostäder på andra platser i staden. Vad hände till exempel med planeringen för byggande på marken mitt emot kyrkogården?