Kvinnan ingen handelsvara

Tidningens reportageserie om den mÀnniskohandel som pÄgÄr i vÄr nÀrhet Àr talande. Skriver Inger Fredriksson, Amy Lindqvist, Centerkvinnorna Sörmland/Eskilstuna.

Tidningens reportageserie om den mÀnniskohandel som pÄgÄr i vÄr nÀrhet Àr talande. Skriver Inger Fredriksson, Amy Lindqvist, Centerkvinnorna Sörmland/Eskilstuna.

Foto: Sörmlands Media

InsÀndare2021-04-09 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

AngÄende artikelserien "Granskning: Sexhandeln inifrÄn" publicerad 29/3- 6/4.

”Sugerdejting”, eskortservice, prostitution, kvinnohandel, massagesalonger och utnyttjande av minderĂ„riga och barn. Tidningens reportageserie om den mĂ€nniskohandel som pĂ„gĂ„r i vĂ„r nĂ€rhet Ă€r talande. Men vilket Ă€r vĂ€rst, det som pĂ„gĂ„r eller tystnaden, trots vetskapen, att inte göra nĂ„got för att förĂ€ndra?

För oss i Centerkvinnorna Ă€r svaret tydligt. MĂ€nniskohandel och prostitution hör inte hemma i ett jĂ€mstĂ€llt och demokratiskt samhĂ€lle. MĂ€nniskokroppen Ă€r inte en handelsvara som kan köpas, sĂ€ljas eller bytas. Vi kan tycka att vi har kommit lĂ„ngt med den svenska sexköpslagen, men det krĂ€vs att mer görs. 

Centerkvinnorna arbetar bland annat för att ”sugerdejtingsajter” förbjuds, att minimistraffet för köp av sexuell handling höjs och att upprepade brott ska straffas hĂ„rdare. Vi vill att fastighetsĂ€gare ska kunna hĂ„llas ansvariga för om det förekommer prostitution i deras lokaler eller lĂ€genheter.

Centerkvinnorna har lÀnge arbetat för ett förbud mot köp av sexuella tjÀnster utomlands. En svensk lagstiftning mot sexköp utomlands visar att kvinnors kroppar inte Àr till salu, inte i nÄgon del av vÀrlden.

Vi ser att förbud Àr en del av lösningen. En annan del Àr att förebygga. Vi mÄste börja prata om vÀrderingar och om hur vi ser pÄ varandra som mÀnniskor med lika rÀtt och vÀrde. NÀr vi stÄr bakom alla mÀnniskors lika rÀtt och vÀrde, dÄ Àr det omöjligt att ta sig friheter pÄ nÄgon annans bekostnad. MÀnniskokroppen Àr inte till salu, inte i det samhÀlle som Centerkvinnorna vill se.