Kylslaget besök på äldreboendet

Vi hittade en bänk som vi ställde framför pappas fönster så att vi kunde sitta ner och tala, skriver dottern om sitt första besök hos pappa på fyra månader.

Vi hittade en bänk som vi ställde framför pappas fönster så att vi kunde sitta ner och tala, skriver dottern om sitt första besök hos pappa på fyra månader.

Foto: Privat

Insändare2020-08-05 05:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I mitten av mars kom besked från Ekebo äldreboende att besöksförbud har införts tillsvidare på grund av corona. Det kändes bra att Ekebo reagerade snabbt på det hotet och införde besöksförbud.

Under maj månad börjar jag fråga efter möjligheten att besöka pappa och om de kan skaffa en surfplatta så att anhöriga och boende kan ha kontakt.

Jag får besked att sjuksköterskan försöker få en surfplatta donerad av något företag! Har Eskilstuna så dålig ekonomi att en enkel surfplatta inte kan införskaffas utan måste tiggas från företag? Den 25 maj får jag besked att de nu har en surfplatta men den har ännu inte till dags datum, 28/7, börjat användas (eller så har de inte informerat oss anhöriga att de har den)

17/6 skriver jag till föreståndaren och sjuksköterskan att jag vill komma på besök efter midsommar. Jag trodde att det skulle kunna ordas ett besök utomhus på behörigt avstånd med eventuellt en plexiskiva mellan oss.

I veckan efter midsommar skulle Ekebo/komunen ta ett beslut angående besök då det nu var klart att besöksförbudet gäller till åtminstone den 31 augusti.

Den 6/7 ringde jag för att få besked vad de hade beslutat på mötet, jag lämnade meddelande och bad att bli uppringd, vilket inte skedde. 7/7 skrev jag ett mail med samma fråga, vad gäller för besök? Äntligen ett positivt besked, jag kunde boka in ett besök på 30 min hos pappa. Besök var enbart möjligt tisdag-torsdag och det skulle genomföras så att pappa satt i sitt rum och vi stod utanför och pratade genom ett öppet fönster.

Då jag bor i Finland var det omöjligt för mig att komma på besök en tisdag-torsdag men jag fick dispens och kunde boka ett besök på lördagen.

Besöket var inbokat till förmiddagen då pappa är som piggast. Pappa rullades fram till fönstret som öppnades. Vi stod utanför i skuggan och pappa satt inne och försökte höra vad vi sa. Temperaturen var 12,5 grader så både vi och framförallt pappa blev väldigt kalla. Vi hittade en bänk som vi ställde framför pappas fönster så att vi kunde sitta ner och tala. Det var fint att träffa pappa, men efter 4 månader utan besök så skulle detta besök kunnat vara så mycket trevligare och varmare om vi hade fått sitta ute i solen.

Så mina frågor till Eskilstuna kommun och till äldreboendet Ekebo är:

Varför får vi anhöriga ingen information?

Vet alla anhöriga om att det är möjligt att boka ett besök? Jag har tjatat fram denna information.

Vad har hänt med surfplattan som hade donerats som jag fick besked om den 25 maj?

Ska framtida besök i regn och rusk också genomföras på detta sätt?