Nya inkomstpensionstillägget – hån mot pensionärerna

25 kronor i månaden (minus skatt) för de med pensioner strax över 9 000. Det är skamligt. Det är ett hån mot alla pensionärer ”som arbetat hela sitt liv med låga löner”, skriver Rolf Waltersson, Eskilstuna.

25 kronor i månaden (minus skatt) för de med pensioner strax över 9 000. Det är skamligt. Det är ett hån mot alla pensionärer ”som arbetat hela sitt liv med låga löner”, skriver Rolf Waltersson, Eskilstuna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-08-01 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

21 juli finns två insändare i E-K som handlar om våra pensioner. Det är signaturen ”Janne” och Ann-Sofie Kraft Nilsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten som tar upp det nya inkomstpensionstillägget (ITP) som ska betalas ut från och med september i år. Ann-Sofie Kraft Nilsson skriver: ”Syftet är att människor som arbetat ett helt liv med låg lön ska få en högre pension än vad de annars skulle få”.

Hur mycket mer i plånboken ger då detta nya ITP? På Pensionsmyndighetens hemsida kan man se hela tabellen. Det tar för stor utrymme att redogöra alla 25 inkomstspann så jag redovisar några exempel: De som idag har en pension inom spannet 9 000-9 167 kronor får, hör och häpna, hela 25 kronor mer per månad. På dessa 25 kronor dras skatt.

Den som ligger inom 9 834-10 000 kronor får 275 kronor minus skatt. Maxbeloppet för ITP får man inom spannet 11 000-14 000, då man får 600 kronor minus skatt. Sedan faller beloppet för ITP undan för undan och upphör vid pension över 17 000 kronor.

”Du får inget ITP om du har 9 000 i månaden eller mindre”, skriver Pensionsmyndigheten, som i stället uppmanar alla med under 9 000 i månaden att söka bostadstillägg. Samtidigt uppger Pensionsmyndighetet att cirka 100 000 pensionärer som har rätt till bostadstillägg går miste om det därför att de inte vet att de har rätt till det, eller inte klarar av att fylla i alla blanketter, eller är för stolta för att ”tigga och be” om något som uppfattas som ett ”bidrag”.

25 kronor i månaden (minus skatt) för de med pensioner strax över 9 000. Det är skamligt. Det är ett hån mot alla pensionärer ”som arbetat hela sitt liv med låga löner”.

Jag kan inte låta bli att jämföra med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) som är högsta ansvarige för pensionsfrågor. Han, och övriga statsråd, fick 1 januari i år sitt arvoden höjt med 3 000 i månaden och har nu 142 000 i månaden.

Så här skriver Ardalan Shekarabi på Regeringskansliets hemsida:
”De som varit med och byggt landet genom sitt arbete har lagt grunden för vår gemensamma välfärd. De har rätt till en trygg ålderdom. Därför är höjda pensioner min främsta prioritering”.

Tack för de 25 kronorna herr socialförsäkringsminister. Det ska firas med en Piggelin.