"Öka kulturutbudet i befintliga lokaler"

Tomas Arena har en entré utan trappor.

Tomas Arena har en entré utan trappor.

Foto: Arkiv EK/ST

Insändare2021-06-22 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad glada vi blir när vi får svar på vår insändare om Kultur i Strängnäs, men tyvärr även ledsna när man påstår saker som inte är sanning. Det var alltså meningsfyllt att framföra våra åsikter om ett nytt kulturhus i Strängnäs. Det känns som vi träffat rätt och att våra åsikter har väckt tankar hos ledande politiker och tjänstemän. Att dessa går i svaromål gör förhoppningsvis att flera Strängnäsbor kan börja fundera över hur denna fråga handläggs i fortsättningen.

Kulturchef och kulturnämndens ordförande har gemensamt sammanställt ett svar på vår insändare. Svaret innehåller många fina ord, men med mycket lite av konstruktiva idéer för Strängnäs. Det nämns om att befintliga lokaler bland annat är undermåliga i akustik och ljudisolering samt att tillgängligheten inte är fullgod och att vissa delar inte kan nås av personer med funktionsnedsättning. Ni skall vara försiktiga med detta påstående som saknar sanning vid granskning. Att teatern i Tomas Arena skulle ha dessa brister är helt fel. Där är tillgängligheten mycket god med entré utan trappor och ett vilplan mitt i salongen med plats för rullstolar. Att akustiken skulle vara dålig har vi svårt att hålla med om. Man kan kräva en dementi av Ert påstående!  

Tanken är att ett kulturhus skall stå klart tidigast år 2027, alltså om 5½ år, som är en lång tid och vad händer med kulturer i Strängnäs under dessa år? Journalisten Anna Hübsch i ST ställde en bra fråga till kulturnämndens ordförande om hur det skulle blir i mellantiden, men fick svaret att det inte var löst utan det skall utredningen titta på, däremot redovisas att man i alla fall har idéer om namn!  Vad skall prioriteras? 

Lokaler finns men utnyttjas inte till fullo. Varför? Här finns en stor utmaning för en kulturchef och nämndordförande Se till att dessa lokaler används på bästa sätt och ofta! Tänk om och se till att öka kulturutbudet i befintliga lokaler. Använd dessa till bristningsgränsen så att vi förtjänar ett ”Kulturhus”.

Enligt uppgift kommer endast en föreställning av Riksteatern att visas kommande säsong! Tycker Ni, nämndordförande och chef, att det är att bjuda Strängnäsbor på ett stort kulturutbud?

Är det miljömässigt och ekonomiskt försvarbart att rata de fungerande befintliga lokalerna?