Orimligt att jämföra virusets utveckling i Norden

Folkhälsomyndigheten borde inte involvera professer Björn Olsen i sitt arbete med pandemin, anser B Carlsson.

Folkhälsomyndigheten borde inte involvera professer Björn Olsen i sitt arbete med pandemin, anser B Carlsson.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2020-08-06 05:38
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag blir så fascinerad. Att vara efterklok är en konst men professor Björn Olsen (sommarpratade i radions P1 28 juli) har fört denna konst till en helt ny nivå. Att komma med olika förslag om vad vi borde ha gjort klarar till och med jag av att säga. Men att klargöra vad dessa åtgärder skulle ha medfört för de inblandade klarar jag inte ut, men Björn Olsen är ju professor och kan detta till fulländning. I mina ögon/öron ser det mer ut som ”surt, sa räven om rönnbären”. Ändå tycker jag nog att han har fått sin tid i blickfånget men det är klart att ”mycket vill ha mer”.

Hur han som borde veta bättre kan göra de uttalanden som han gör ger inget seriöst intryck. Att jämföra pandemins utveckling i Sverige och de övriga nordiska länderna faller på sin egen orimlighet. Han borde då kunna berätta varför samma restriktioner och åtgärder i ett långsträckt land kan ge så olika följder. Jämför Skåne med Stockholm och skillnaderna blir milsvida. Stockholm, Uppland och Sörmland bär upp en stor del av statistiken för Sverige.

Hade åldringarna, de som varit mest utsatta, klarat sig bättre med Olsens recept på en betydligt hårdare nedstängning av hela landet

Olsen framstår som en kverulant som tycks hoppas att bli involverad i Folkhälsomyndigheten och där kanske få Tegnells jobb. Detta vore dock en katastrof för Sverige eftersom han inte ger ett vare sig förtroendefullt eller sansat intryck. 
Nej usch och fy för eftertankens kranka ryttare.