Paulinska har inte plats för en klass till

Att placera de 20 eleverna på Paulinska skolan hade medfört betydande organisatoriska svårigheter. Det finns helt enkelt inte plats för ytterligare en klass på skolan. Skriver Tony Lööw.

Att placera de 20 eleverna på Paulinska skolan hade medfört betydande organisatoriska svårigheter. Det finns helt enkelt inte plats för ytterligare en klass på skolan. Skriver Tony Lööw.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Insändare2020-05-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Skolval Paulinska - har kommunen gjort sitt yttersta" den 5/5.

I en insändare undrar Lena Martinsson om Strängnäs kommun gjort sitt yttersta vid skolvalet. 

I skolvalet till hösten har 470 elevers skolplaceringar på kommunala skolor hanterats. 95 procent fick en placering i linje med vårdnadshavarnas önskemål. 

Det var totalt 20 elever som inte fick plats i fjärde klass på Paulinska skolan. Fem av dem hade ett andrahandsönskemål och fick plats utifrån det. 15 av de 20 hade inget andrahandsval och placerades på närmsta kommunala skola utifrån sin folkbokföringsadress, vilket är Karinslundsskolan. Den ligger två kilometer från Paulinska skolan. 

Lena Martinsson undrar vad kommunen gör för de 20 eleverna för att motverka social otrygghet i en helt ny miljö. Paulinska skolan är en 4-9-skola och med andra ord en helt ny miljö för alla elever som börjar fjärde klass. Alla skolor gör aktiviteter, framför allt i början av läsåret, för att främja grupputveckling och få alla elever att känna sig trygga. 

Lena Martinsson undrar vad vi har för planeringsunderlag. Vi gör regelbundna volymprognoser för att följa barn- och elevgruppernas storlek och vi följer också inflyttningen till kommunen. Vi kan alltid erbjuda plats på någon av kommunens grundskolor – och i de allra flesta fall utifrån vårdnadshavarnas önskemål. Insändarskribenten hänvisar till skollagens tionde kapitel och 30 §. Av denna paragraf framgår också att kommunen får frångå elevens vårdnadshavares önskemål om den önskade placeringen skulle medföra betydande organisatoriska och ekonomiska svårigheter. Att placera de 20 eleverna på Paulinska skolan hade medfört betydande organisatoriska svårigheter. Det finns helt enkelt inte plats för ytterligare en klass på skolan. Då gör kommunen vad man är skyldig till, nämligen bereder eleverna plats på en annan kommunal skola.