Rättstavning och särskrivning – ett problem hos EK?

Svenska Akadamiens ordlista får vägleda EK när det gäller stavning.

Svenska Akadamiens ordlista får vägleda EK när det gäller stavning.

Foto: NORA LOREK/TT

Insändare2020-07-18 05:34
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är trogen läsare av EK sedan 40 år tillbaka i tiden, och jag förvånas ofta över den stagnerande stavningskontrollen i artiklarna; även förekomsten av särskrivning!

Ett exempel i rådande sk. ”Coronakris”, är stavningen av ordet symptom, stavat ”symtom”, vilket är fel! 

Vidare beskrivs tillfällen där en person har t.ex. avgått och på så sätt lämnat sin position med följande exempelbeskrivning: Katastrof i Mello, XX lämnar!

Vad lämnar XX? Jo, införstått Melodifestivalen. Det kan inte heta Mello! Det låter som ett mellanmål, beskrivet av ett mycket litet barn ...

Det är grammatiskt fel att avsluta en mening med ett verb utan bestämning eller beskrivning av vad man gör!

Rätt skrivet bör det stå: Katastrof i melodifestivalen! XX lämnar evenemanget!

Fall inte till föga, för dagens degenererade tal och skriftspråk!
Upprätthåll i stället det svenska språket, och låt EK vara både informativ och lärande, vad gäller språkbruk såväl som nyheter och allmänbildning!

Med vänlig hälsning
Anders
 

Svar:

Eskilstuna-Kuriren gör sitt bästa för att vara både informativa och lärande och leverera relevanta nyheter till sina läsare. I dagens snabba nyhetsflöde är det dock inte alltid alla texter hinner granskas med avseende på stavning och grammatik och det är mer än 20 år sedan korrekturavdelningen avvecklades.

När det gäller exemplet ”Katastrof i Mello, XX lämnar” liknar det en rubrik. De tillåts att inte vara fullständiga meningar då begränsningen av antalet tecken är snäv i rubriker. 

Angående ordet ”symtom” så tillät Svenska Akadamiens ordlista över svenska språket (Saol) den stavningen redan i 1998 års upplaga.

Insändarredaktionen