Rotary uppmärksammar Världspoliodagen

Världspoliodagen den 24 oktober instiftades av Rotary International för att hedra minnet av Jonas Salk som ledde det team som tog fram det första vaccinet mot polio. Skriver Eskilstuna Rotaryklubb.

Världspoliodagen den 24 oktober instiftades av Rotary International för att hedra minnet av Jonas Salk som ledde det team som tog fram det första vaccinet mot polio. Skriver Eskilstuna Rotaryklubb.

Foto: Mariam Zuhaib

Insändare2020-10-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Världen befinner sig åter i en pandemi. Rotary vill, mitt i kampen mot detta nya coronavirus, påminna om den framgångsrika kampen mot en annan svår virussjukdom, nämligen polio.

I Sverige dog under 1900-talet över 6 000 personer och många fler fick livslånga förlamningar. Vårt land var alltså periodvis hårt drabbat och det räcker med att fråga sina äldre släktingar och vänner så kan de berätta sorgesamma historier om poliosjuka i sin närhet samt om skräcken för att drabbas.

Världspoliodagen den 24 oktober instiftades av Rotary International för att hedra minnet av Jonas Salk som ledde det team som tog fram det första vaccinet mot polio och därmed inledde den framgångsrika marschen mot utrotning av denna förfärliga sjukdom. Vaccinet godkändes 1955 i USA där man året innan vaccinet började användas hade uppemot 60 000 fall, och året omedelbart därefter var nere på 1 000 fall.

Vi rotarianer vill nu lyfta fram det viktiga med uthållighet, solidaritet och kunskap i kampen mot polio och andra svåra virussjukdomar.

Rotary är ett internationellt nätverk, som bl.a. har till syfte att stödja humanitärt arbete såväl på hemmaplan som ute i världen. Ett betydelsefullt uttryck för detta är den stora folkhälsosatsningen, Polio Plus, med målet att utrota polio i världen. Bakom Polio Plus står WHO, Unicef och Rotary.

Rotary har stöttat kampanjen genom stora ekonomiska bidrag och genom att mobilisera mängder av volontärer för att vaccinera barn i de utsatta områdena. Så skedde med start under 1980-talet i hela 122 länder, där 2 miljarder barn vaccinerades. Rotary genomförde också massiva informationskampanjer för att påverka regeringar att bidra ekonomiskt till vaccinationer. Under senare år har även Bill och Melinda Gates anslutit sig till kampanjen genom mycket stora donationer.

Så sent som för en månad sedan fick vi den glädjande nyheten att hela kontinenten Afrika med sina 47 länder förklarats fri från polio. Polio finns nu kvar i endast två länder, Afghanistan och Pakistan, och slutmålet är därmed inom räckhåll.

Samarbete ger framgång. Ideella organisationer som Rotary kan bevisligen bidra till en bättre värld. Den lokala Rotaryklubben bidrar till kampanjen Polio Plus och det är en tillfredsställelse och en glädje för oss att konstatera detta just idag, den 24 oktober, som både är den årliga Världspoliodagen och den internationella FN-dagen.