Sälj inte ut kommunens kraftvärmeverk

Jag googlar och söker efter tecken på att någon slags säkerhetsmässig bedömning av riskerna har gjorts men kan inte hitta något som tyder på det. Skriver insändarskribenten.

Jag googlar och söker efter tecken på att någon slags säkerhetsmässig bedömning av riskerna har gjorts men kan inte hitta något som tyder på det. Skriver insändarskribenten.

Foto: Anna Hübsch

Insändare2020-10-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi befinner oss i en tid då säkerhetspolisen varnar för att främmande makts försök att skapa sig påverkansmöjligheter över vårt samhälle eskalerar i rasande takt. När inhämtning av känsliga uppgifter sker hela tiden i syfte att kunna destabilisera vårt land - om och när det behövs.

 I en tid då de flesta svenska kommuner börjat vakna ur sin trygghetsdvala och inser att de behöver göra mer för att skydda sina samhällsviktiga verksamheter. I den tiden överväger Strängnäs kommuns politiska styre att sälja ut kommunens kraftvärmeverk till privata marknaden. Sälja!? Till vem då!? Till ett kinesiskt bolag? Ryskt? Eller någon annan högstbjudande som i sin tur kan bli uppköpt av främmande makt? 

Jag googlar och söker efter tecken på att någon slags säkerhetsmässig bedömning av riskerna har gjorts men kan inte hitta något som tyder på det. Däremot hittas sida efter sida med avancerade ekonomiska analyser kring detta. Förutom fjärrvärmen har även avyttring av elnät och stadsnät utretts. Bara dessa utredningar lär ha kostat miljoner skattekronor. 

Mäklarkostnaderna i avyttringsprocessen kommer kosta ytterligare några miljoner. Det hela är en skrämmande hantering av skattemedel i en kommun som borde lärt sig något av tidigare kostnadsdrivande försäljningar av anläggningar som sedan hyrs tillbaka. Men det är inte de långsiktigt ekonomiska förlusterna som är mest oroväckande - utan utlämnandet av samhällsviktig verksamhet. Det är lätt att vara främmande makt när kommuner, som är beroende av uppvärmning för sina verksamheter och invånare, serverar sina värmesystem på silverfat.