Stoppa försäljning av engångsgrillar i värmen

Jag vill uppmana alla affärer som säljer engångsgrillar att dra sitt strå till stacken för att minska risken för bränder. Sluta att sälja engångsgrillar. Skriver Rolf Waltersson

Jag vill uppmana alla affärer som säljer engångsgrillar att dra sitt strå till stacken för att minska risken för bränder. Sluta att sälja engångsgrillar. Skriver Rolf Waltersson

Foto: Andersen, Aleksander

Insändare2020-06-26 19:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är snustorrt i markerna. Risken för gräs- och skogsbränder är mycket stor. Därför har Räddningstjänsten i Eskilstuna utfärdat eldningsförbud. Förbudet gäller från och med 22 juni.

Det betyder att det inte är tillåtet att elda i skog och mark.

Men det är tillåtet att elda i iordningställda grillplatser för att tillreda mat. Men det är förbjudet med engångsgrillar eftersom engångsgrillar som lämnas kvar på marken innebär stor brandfara.

Många ställer också sina engångsgrillar direkt på bord och bänkar i parker och vid badplatser, vilket inte är så smart eftersom grillarna bränner sönder sittbänkar och bord.

En del tycker att de ”löser problemet” genom att kasta engångsgrillarna i vattnet. Det är både barn och hundar som skurit sönder fötterna på grillarnas vassa galler som ligger dolda under ytan.

Jag vill uppmana alla affärer som säljer engångsgrillar att dra sitt strå till stacken för att minska risken för bränder. Sluta att sälja engångsgrillar under perioder då det råder eldningsförbud och det är förbjudet att använda de brandfarliga engångsgrillarna!

Sedan hoppas jag att en del fattar att osläckta fimpar man kastar ifrån sig också orsakar bränder. Även glasflaskor i naturen kan fungera som brännglas i den gassande solen och starta bränder.

Egentligen är det inte så svårt. Det är bara att tänka efter före.