Ta ut vaccinet till arbetsplatserna!

Jan Andersson, ordförande i Byggnads Mälardalen tycker att både regering och regionerna ska öppna för covid-vaccinering på eller nära arbetsplatser.

Jan Andersson, ordförande i Byggnads Mälardalen tycker att både regering och regionerna ska öppna för covid-vaccinering på eller nära arbetsplatser.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-03-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen gick LO, PTK och Svenskt Näringsliv gemensamt ut och uppmanade både regering och regionerna att öppna för covid-vaccinering på eller nära arbetsplatser.

Det är helt avgörande att de styrande i Region Sörmland hörsammar den uppmaningen. 

Hittills har den svenska Coronastrategin fokuserat på de som kan arbeta hemifrån och har flexibla arbetstider. Region Sörmland måste visa att man ser och underlättar för alla de tusentals som inte har den möjligheten. 

Vi har fortsatt åka till våra arbeten precis som tidigare. Vi har hållit Sverige igång och vi har varit tvungna att träffa andra människor både för att ta oss till våra arbetsplatser och för att kunna utföra våra jobb.

Ingen har hört talas om någon klustersmitta på en IT-firma eller advokatbyrå. Däremot har smittoutbrott på byggarbetsplatser lett till att hela samhällen påverkats. Att göra det så enkelt som möjligt för arbetare att ta sitt vaccin är inte bara en fråga om rättvisa – det är en klok åtgärd för att förhindra smittoutbrott. Ska vaccinering kunna ske så snabbt och effektivt som möjligt måste vaccinet komma till medborgarna. Framförallt till dem som inte kan arbeta hemifrån eller arbetar i kontaktnära yrken. Vi kräver att de styrande i Region Sörmland säkerställer att så blir fallet.