Värdegrund om brott och straff

Pedofili är avskyvärda brott. Men det är inte Federlay som är en dömd pedofil. Skriver Hans Bergström i ett svar på en insändare den 2/01.

Pedofili är avskyvärda brott. Men det är inte Federlay som är en dömd pedofil. Skriver Hans Bergström i ett svar på en insändare den 2/01.

Foto: Fredrik Persson/TT

Insändare2021-01-11 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den andra januari hade ordförande i förskolenämnden i Eskilstuna Björn Larsson en insändare om drevet kring Fredrick Federlay. Hans tes var att värna brottsoffren vilket naturligtvis är helt rätt. Pedofili är avskyvärda brott. Men det är inte Federlay som är en dömd pedofil. Vet inte om Larsson är en företrädare av guilt by asociation. 

Björn Larsson skriver att pedofiler är rovdjur (predatorer)! Självsäkert påstår han att pedofili är obotligt! Som kriminalvårdare i många år borde Björn Larsson känna till terapeuten Börje Svenssons mångåriga arbete med sexualförbrytare på Norrtälje anstalten. Visst, pedofili är svårbehandlad men flerårig terapi innebär ändå goda resultat där de sjukliga böjelserna kan förändras. Tonläget på facebook i kölvattnet på Federleys dåliga omdöme att inleda en relation med en dömd pedofil har varit skrämmande. En person yrkade på dödsstraff för pedofiler! 

Vi som uttrycker oss på sociala medier eller i tidningsinsändare bör vara försiktiga med orden. Att kräva dödsstraff för vissa brott eller utmåla pedofiler som rovdjur har ingen plats i min värdegrund. De borde inte heller ha det hos socialdemokrater som innehar förtroendeuppdrag i kommunen.