Vem beslutar om vården i Region Sörmland?

I en artikel i Eskilstuna-Kuriren den 7/11efterlyser regionrådet Magnus Leivik en granskning av äldres vård. Skriver insändarskribenten.

I en artikel i Eskilstuna-Kuriren den 7/11efterlyser regionrådet Magnus Leivik en granskning av äldres vård. Skriver insändarskribenten.

Foto: Södermanlands Nyheter

Insändare2020-11-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en artikel i Eskilstuna-Kuriren den 7 november efterlyser regionrådet Magnus Leivik en granskning av äldres vård. "Hur har besluten gått till när de äldre inte skickats till sjukhus och har alla fått den vård de ska ha?" Frågar han. I början av juni önskade han tillsätta en särskild kommission. Men regionstyrelsens ordförande Monica Johansson såg inga brister i vården, varför kommissionen inte inrättades.

En kartläggning av dödsorsakerna hos äldre med covid-19 har skett men inte om de äldre har fått rätt vård. Även här är de båda inte överens. Magnus Leivik önskar nu en granskning men Monica Johansson önskar invänta Ivo:s granskning.
Monica Johansson uppger att några direktiv om att inte skicka äldre till sjukhus aldrig har utfärdats i Region Sörmland men i media och från vårdpersonal finns uppgifter om hur läkarna ska välja bort dem som inte skall få vård.

Generaldirektören Sofia Wallström på Ivo har uppgett att covidsjuka på äldreboenden i en del fall inte fått någon läkarbehandling under pandemin och inte fått vård på sjukhus trots att man behövde det. 

Den stora mängden uppgifter av missförhållandena som sprids i media om länets sjukvård samt uppgifter från vårdpersonal och Magnus Leiviks återkommande önskemål om en kommission och Ivo:s uppgifter leder onekligen till att oron sprider sig i länet. Frågan är, hur förhåller det sig egentligen? Den frågan är befogad, därför är det viktigt att tillsätta en kommission omgående. Och hur förhåller det sig med uppgiften att man använt sig av CFS under en längre tid inom intensivvården i Sörmland.